Vraag

13 maart 2024
Profielfoto van Derjan Welleweerd
Projectleider Klimaat & Biodiversiteit

“Gemeente Hardenberg wil het thema 'Positieve gezondheid' toevoegen aan de landelijke Maatlat groene klimaatadaptieve leefomgeving. Wie zou de doorvertaling naar normen en richtlijnen willen toetsen?”

Toelichting

In Nederland krijgen we steeds vaker te maken met zware buien, langdurige droogte en extreme hitte. Om ons tegen de gevolgen daarvan te beschermen, is het nodig dat we onze omgeving aanpassen. Dat betekent ook dat we anders moeten gaan bouwen. De Landelijke maatlat klimaatadaptieve groene gebouwde omgeving maakt duidelijk hoe klimaatadaptief bouwen en inrichten eruitziet. Gemeente Hardenberg vind het belangrijk om ook positieve gezondheid als thema toe te voegen. Dit is nog nooit gedaan. We hebben het thema positieve gezondheid vertaald naar normen en richtlijnen voor de fysieke leefomgeving. Daarbij hebben we ons in eerste instantie gericht op nieuw te ontwikkelen woonwijken. Wie uit deze community wil de inhoud van onze gezonde maatlat toetsen? Inbreng vanuit dit netwerk wordt erg gewaardeerd.

Motivatie
Werkgebied

Gemeente Hardenberg, projectleider Klimaat en Biodiversiteit

Profielfoto van Annette Postma
Netwerkadviseur Natuur

Wat leuk om te horen dat je eer mee uit de voeten kunt, Derjan! Ik blijf graag op de hoogte van de ontwikkelingen en het uiteindelijke document. En ik zou het enorm op prijs stellen als je mee wilt denken over de Top10 Natuurinclusief Bouwen. Ik stuur je de uitnodiging per mail toe.
Succes en graag tot ziens,
Hartelijke groet, Annette

Profielfoto van Annette Postma
Netwerkadviseur Natuur

Hallo Derjan,
Mooi document heb je gemaakt, wat leuk om te lezen. Sorry dat het even duurde, ben ziek geweest.
Ik heb er je document omgezet in Word en daar vanuit mijn kennis en netwerk vanuit Groen en Gezondheid nog wat zaken aan toegevoegd en/of geconcretiseerd. Ook enkele bronnen toegevoegd, waar je nog naar zou kunnen kijken. Ben benieuwd of je hiermee geholpen bent. En ik hou graag contact over hoe het in jouw gemeente verder gaat hiermee.

Zou jij evt mee willen denken bij twee werksessies over de doorontwikkeling van onze Top10 Natuurincluisief Bouwen voor Gezonde inwoners? Waar mag ik de uitnodiging naar toe sturen? Heb je evt. een collega van gebiedsontwikkeling / stedelijk ontwerp die met nieuwbouw bezig is? Zo iemand is ook zeer welkom.

Succes, ik hoor graag wat er uiteindelijk uit komt.
Hartelijke groet, Annette

Profielfoto van Annette Postma
Netwerkadviseur Natuur

Hallo Derjan,
Mooie ontwikkeling, wat leuk dat jullie hierin de eersten zijn!
Graag doe ik daar aan mee, samen met mijn collega Peternel Mereboer. Wij werken beiden bij Alles is Gezondheid en zijn de auteur van Natuurinclusief Bouwen voor Gezondheid, Top 10 maatregelen voor nieuwbouw en gebiedsontwikkeling.
Ik werk daarnaast intensief samen met iPH rond Positieve Gezondheid op de Tekentafel. Dus ook dat element is voorhanden.
Volgende week probeer ik er naar te kijken. Heb je een deadline of specifieke vragen?

Hartelijke groet, Annette Postma

Profielfoto van Jan Berndsen
Ambassadeur GGZ

Beste Derjan,

vanuit iPh, het expertisecentrum voor Positieve Gezondheid helpen we je graag verder.
Wellicht kun je op onze website alvast kijken naar onze nieuwe Toolbox Positieve Gezondheid op de Tekentafel! https://www.iph.nl/toolkit-positieve-gezondheid-op-de-tekentafel/

Via j.berndsen@iph.nl kan ik of mijn collega Mieke Reynen je verder helpen!

met groet, Jan Berndsen, programmacoordinator iPH