Het geeft inzicht in de belevingswereld van de mens en waar zijn kracht ligt!
Positieve gezondheid is een gedachtengoed dat voor iedereen van waarde kan zijn. Om te leren hoe je vanuit eigen regie stapjes kunt zetten naar een positief gezonder leven. Wij bieden vanuit VierVitaal trainingen aan voor professionals en vrijwilligers en workshops voor inwoners om hen breder naar gezondheid te laten kijken, gesprekstechnieken om dat andere gesprek effectief te kunnen voeren en helpen organisaties om het effectief in hun organisatie te implementeren.
Als je vragen hebt, stuur me gerust een mailtje op meedoen@viervitaal.nl
Hartelijke groeten
Gerjo
Ik geef les aan HBO-studenten met deze methode, omdat we eigen regie en herstelgerichte begeleiding hoog in het vaandel hebben staan. Door alles letterlijk in beeld te brengen geeft client zelf aan waar zij staat en waar zij heen wil, op verschillende leefgebieden. Je kan dus gewoon beginnen bij wat voor de client belangrijk is en haalbaar, en de andere punten misschien nog laten liggen. Kleine stappen geven veel zelfvertrouwen en dus motivatie. Je moet je er natuurlijk niet op blind staren, er zijn ook andere methodieken.
Hoi Martin, ik ben coördinator begeleid vrijwilligerswerk bij Stichting Utrecht Natuurlijk. Wij benaderen het welzijn van de deelnemers vanuit Positieve Gezondheid. We werken aan de kwaliteit van onze aanpak door de uitgangspunten van Positieve Gezondheid te verankeren in onze werkaanpak en methodieken.
Met behulp van Positieve Gezondheid helpen we deelnemers om zelf regie te nemen en brengen we de ontwikkelpotentie van deelnemers in kaart. De benadering helpt zowel de deelnemer als de trajectbegeleider om breed, vanuit de 6 dimensies, naar het ontwikkelpotentieel te kijken. De ontwikkeldoelen ontstaan tijdens het werken op de tuin en in evaluatiegesprekken tussen de deelnemers en de trajectbegeleiders. De deelnemer houdt zelf de regie op deze doelen. Laat me weten als je nog meer wilt weten.
Groet, Marjolein Romijn
Hallo Martin. Het gebruik van positieve gezondheid geeft een ander perspectief aan de client en aan de hulp. Omdat het vertrekt vanuit een breder kader (levensgebieden) en uitgaat van mogelijkheden geeft het regie aan de client, krijgt die als het ware het stuur van zijn eigen leven weer in handen. Waar het medisch denken de ander machteloos kan maken, geeft dit model juist handvaten aan alle betrokkenen.
Goedendag Martin, de grote vraag hier is wat jullie visie op mens/zorg op dit moment is. En wat jullie wensen voor in de toekomst?! Dat is wat je kan onderzoeken. Gr. Joan, amb vpk Bemoeizorg en GEM pionier Deventer.
Het concept verschuift de focus van "ziekte en beperkingen" naar "mensen in hun kracht zetten", wat goed aansluit bij zowel ambulante begeleiding als re-integratie. Hier zijn enkele concrete manieren waarop Positieve Gezondheid jullie organisatie kan versterken: Lichaamsfuncties
Mentaal welbevinden
Zingeving
Kwaliteit van leven
Meedoen
Dagelijks functioneren
➡️ Meerwaarde: Hulpverleners kunnen beter inspelen op wat iemand nodig heeft om duurzaam te herstellen en mee te doen in de samenleving.
Beste Martin, Allereerst als je zelf niet gezond bent dan kan je er niet voor een ander wezen, laat staan helpen.
Ook uitstraling naar de hulpvraagende kan negatief worden beïnvloed hier door. Dus al met al zeer belangrijk.
Mensen inzichten te geven en zelf de regie te bepalen. Positief kijken naar wat kan ik ? Daar naar te kijken en zich op te richten, niet richten wat je niet kunt.
In plaats van te blijven hangen in wat niet goed gaat, moedigt Positieve Gezondheid aan om te ontdekken wat iemand nog wel kan en waar zijn of haar krachten liggen.
Het uitgangspunt is dat mensen zelf weer grip krijgen op hun leven. Ze worden gestimuleerd om stil te staan bij wat voor hen van waarde is en krijgen concrete aanknopingspunten om daarmee aan de slag te gaan. Dit geeft ruimte om zelf richting te geven aan hun keuzes en stappen te zetten die passen bij hun persoonlijke situatie en mogelijkheden. Ook het spel "alles op tafel" kan daar heel goed bij helpen.
Positieve Gezondheid biedt uitzicht op verbeteringen die alle levensaspecten van de betreffende persoon aangaan en elkaar onderling beïnvloeden. Ik zou zeggen: neem het concept altijd op de achtergrond mee, maar focus aanvankelijk dus wel op op de hier-en-nu vraag.
Hoi Martin,
De meerwaarde van het gebruik van het model van Positieve Gezondheid is dat het zichtbaar wordt op welke leefgebieden verbetering nodig of mogelijk is. De uitkomst kan soms afwijken van de focus die anders op tafel had gelegen. Het biedt daarmee een soort objectieve analyse over vaak complexe situaties, voor zowel de begeleider als de client. Dat maakt het een waardevolle gesprekstool. Ook bij doorverwijzingen in de keten is het fijn om te kunnen benoemen op welk leefgebied de nadruk voor de behandeling ligt bij een client. Veel verschillende zorg- en welzijnsorganisaties maken namelijk gebruik van Positieve Gezondheid en zullen de termen herkennen. Heb je hier wat aan?
Hartelijke groet, Emilie Krol
Adviseur | adviseur | onderzoeker bij Transformist
Wat mij vooral aanspreekt is dat je niet de nadrukt legt op waar iemand laag op scoort (6 pijlers) maar vooral vraagt naar wat belangrijk voor iemand is. Iemand met diabetis kan ondanks zijn mindere gezondheid tevreden zijn omdat hij/zij toch een rijk sociaal leven heeft. De tool is heel fijn om bijvoorbeeld ook in te zetten als je even vastloopt in je begeleiding/ondersteuning/reïntegratie. Even weer de fokus krijgen door de tool in zetten en iemand weer achter zijn eigen stuur zetten.
Dag Martin, HiFive is sinds kort partner van IPH en verlenen ambulante begeleiding en hulp bij reïntegratie. Mijn tip is om @Sabine Rink te benaderen : sabine@hifive.nl. Ervaringsdeskundige en trainer Positieve Gezondheid.
Hoi, de kern van PG is een gesprek met de cliënt op basis van gelijkwaardigheid. De cliënt wordt uitgenodigd de vragenlijst van PG in te vullen en daardoor kleurt de spin met de 6 pijlers in. In de behandelrelatie wordt de cliënt gevraagd te vertellen wat hij/zij uit de spin opmaakt, wat voor hem/haar het belangrijkste is, wat hij/zij daar aan wil gaan doen en waar de behandelaar eventueel bij behulpzaam kan zijn. Dit kan halfjaarlijks herhaald worden. De pijler zingeving is zeer relevant en vaak onderbelicht in de behandelrelatie en de pijler maatschappelijk activiteit eveneens. Daar zitten vaak belangwekkende aanknopingspunten. Graag bereid nader toe te lichten, Jo Maes, maesjosep@me.com , ambassadeur PG.
Voor mij is positieve gezondheid ook ondersteuning bieden, en persoonlijk heb ik zelfreflectie als heel waardevol ervaren. Doordat ik dit leerde sta ik positiever in het leven en voel ik me beter. Het heeft me ook gebracht dat ik ( in mijn re-integratie) inzichten gaf waardoor ik keuzes kon maken die beter bij mij paste en beter aansluiten bij mij.
In beide gevallen is Positieve Gezondheid en de tools daarvoor een prachtig mooie ingang mensen zelfregie te bieden en op een ontspannen, maar ook overzichtelijke en heldere manier in gesprek te komen over de situatie waar mensen in verkeren, de beginsituatie in kaart te brengen, de hulpvraag alsook de oplossingsrichtingen waar iemand zelf over wil praten en aan wil werken te bepalen. Bij interesse en met vragen altijd welkom! (zie de links voor meer info, stuur een mail naar: challengecare@ziggo.nl of info@businessbalance.nl)
Hallo Martin
Sinds 1 jaar begeleid ik cliënten in mij dagbesteding met als grondslag Positieve Gezondheid. Het voordeel is voor dd cliënt dat die zelf aan de touwtjes trekt. Het voordeel voor de begeleiding is dat je niet in de verleiding komt om oplossingen aan te dragen. Zo bevorder je meteen zelfredzaamheid. De cliënt gaat uit van zijn eigen wens om wat te veranderen/ verbeteren. Zeker een meerwaarde voor verbetering van zingeving.
Groeten Toos Aarsel
Gezond op de Keien
Megen
De client neemt zelf regie. En leert erg snel wat voor hem/haar tot zingeving leidt. Het zorgt voor een nuttig gesprek.
Hallo Martin, Wat een mooie vraag! PG is bij uitstek een meerwaarde om mensen te empoweren. Bel me gerust als je meer input wil, ik deel graag mijn ervaringen met je!
Succes!
Groet,
Anita Verstappen
T 06 41 99 1678
Geconcentreerd zijn op gezondheidszorg en niet met ziektezorg. Focussen op wat je wel kunt en niet op wat je niet kunt.
Hi Martin, ik werk veel met mensen die een verandering op inkomen zijn ondergaan, door ziekte of een ander live event. Mensen krijgen inzichtelijk wat hun veranderwens is. Bij reintegratie kan ik me voorstellen dat mensen om zich vitaal te voelen niet altijd hetzelfde werk of workload kunnen doen. Ook inkomen of geldstress kan een rol spelen. Het is een fantastich gesprekstool voor organisatie om helder te krijgen wat de medewerker nodig heeft. De vraag is kunnen jullie dat in de handelingsperspectieven dan ook bieden. Hoop je geholpen te hebben. Vitale groet , Hilma
Je kunt aan je cliënt vragen of hij het spinneweb van positieve gezondheid wil invullen Dan kun je dat bespreken met je cliënt wat opvalt en of er zaken zijn waar hij/ zij wat in zou willen veranderen? Het actiewiel is ook een mooi middel om het gesprek aan de gaan. Wij hebben de onderdelen van het actiewiel los uitgeprint en geplastificeerd. We leggen dat als een wiel op de grond. Iemand moet dan er eerst gaan staan op de het onderdeel Hoe gaat het nu. Dan ga je vragen stellen endoorvragen. als dat helder is ga je naar wat wil je.
Doordat iemand er op staat voet die persoon het ook echt. Zou leidt je al vragen stellen iemand door de stappen van het wiel. Soms moet iemand weer een stapje terug als er weer wat bovenkomt. Het is heel concreet.
Positieve gezondheid kan en zal helpen bij herstel. Mentaal, fysiek en houding dragen bij aan de mentale en positieve grondhouding.
Positieve gezondheid kan en zal helpen bij herstel. Mentaal, fysiek en houding dragen bij aan de mentale en positieve grondhouding.