Channel Positieve Gezondheid

Landelijk channel

Vraag

19 mei 2020
Projectmanager Wonen

“Wie heeft er voorbeelden van woningcorporaties die in gesprek gaan met de huurders over het uitbreiden van de samenstelling van bewoners, i.p.v. alleen 65+?”

Toelichting

Mijn corporatie wil met huurders van wooncomplexen aan de slag om de samenstelling van bewoners te mixen. Niet alleen 65+ maar zorgen voor ‘Magic Mix’ met vragers en dragers en uitgangspunten van Positieve Gezondheid. Wie heeft er voorbeelden? Met wie kan ik contacten?

Zeker een mooie vraag! Wij hebben hier ook ervaring mee mocht je willen sparren. Recente casus is met woningcorporatie gericht op 55+ waar het hoofdgebouw gericht is op zelfstandig wonen voor senioren met zorg op afspraak en het bijgebouw wordt ingericht met doelgroep 18-23 jaar voor kamertraining. De begane grond / plint wordt als verbind/ontmoetplek ingericht. Afhankelijk van type doelgroep is mixen wel of niet haalbaar.

Jacky Relouw
Woonconsulent Wijken

Hallo Christine,

Ik werk als woonconsulent voor de corporatie die hierboven al een paar keer wordt benoemd: BrabantWonen. Ik wil je best bijpraten over mijn ervaringen met de samenstelling van verschillende bewoners. Je mag me hierover mailen op j.relouw@brabantwonen.nl. Wellicht kan ik je ook het e.e.a. vertellen middels videobellen.

Ik hoor graag van je.

Met vriendelijke groet,

Jacky Relouw

Communicatie

Beste Christine,

Dank voor je mooie vraag! On(t)roerend goed is zeer recent partner geworden van iPH.
Ik heb je vraag ook naar hen doorgestuurd, maar bekijk alvast hun pagina met mooie voorbeelden.

Vrijwilliger

Ben mijn gehele werkzame leven ( 33 jaar) actief geweest in de (sociale) huursector en heb zeer veel bewonersdiscussies mogen leiden. Mijn eerste advies zou zijn, stel je niet op als medewerker van de woningcorporatie, maar probeer één van hen te zijn en probeer je ook te verplaatsen in hun problematiek en wellicht hun dilemma. Als eindverantwoordelijke van een corporatie en dat was ik, ben je in de ogen van vele huurders op eigen gewin uit, danwel corporatiegewin. Probeer één van hen te zijn en probeer gezamenlijk tot een oplossing te komen. De grootste fout die je kunt maken is om met een concreet plan/idee te komen en daarvoor (even0 het fiat van de huurders te vragen. Neen werk samen aan een oplossing, ook wanneer je "mix"van bewoners voor ogen hebt. Bedenk goed dat zij daar wonen en/of gaan wonen en dat jij "maar" een "buitenstaander bent. Zou je graag verder willen adviseren/ondersteunen.

Verpleegkundig specialist, trainer, innovator

Beste Christine,

Knarrenhof is een woonvorm voor een goede combi van jonge-ouderen en oudere jongeren, die graag elkaar helpen, ken je dat initiatief?
Ik heb zelf een project op gezet met een woningbouwvereniging in Groningen en een GGZ-instelling: een woonvorm voor mensen met een ernstige psychiatrische kwetsbaarheid hebben we open gesteld voor studenten. Dergelijke projecten waren er wel voor ouderen: mix van ouderen met juist jonge mensen die ook taken kregen.

Als je een keer wilt bellen om te sparren, kan ik je wel mijn mobiele nummer even sturen?

Hartelijke groet,
Geeske van der Weerd

Coördinator DeelgenotenOss

Hallo Christine,

Brabant Wonen in Oss doet dit ook bij flat Sterrebos in Oss. Je zou contact op kunnen nemen met Janet Croes van Brabant Wonen.
tel.nr. Brabant Wonen: 088 281 60 00

Hoi Christine,

Stichting Brabant Wonen heeft onlangs het senioren complex De Maashorst in Megen bij Oss verbouwt en biedt nu woongelegenheid aan jongeren, ouderen en senioren.
Info@brabantwonen.nl
www.brabantwonen.nl/maashorst

Vrijwilliger

De centrale vraag is in eerste instantie, wat vinden de bewoners zelf? Laat zij de gewenste mix bepalen en niet de corporatie. M.a.w. "bottum up" i.p.v. "top down".

Jan Willem de Zeeuw
Ontwikkelaar netwerken van gezinsvormen

Misschien dat Samen sterk tegen Stigma suggesties heeft. https://www.samensterkzonderstigma.nl/stigma-in-de-wijk/bijeenkomsten/

Buurtcoach

Alle wooncooperaties hebben 55+ complexen, Vestia werkt ook met jongeren leeftijden

Vrijwilliger

op deze vraag kan ik jou geen antwoord geven. gr Gerda

Student

Hallo Christine,

Vorig jaar heb ik via het Honours Programma Health care en Social Work een project over dit onderwerp uitgevoerd. Daarbij hebben wij toendertijd een focus groep samengesteld

Ik heb hier verschillende contacten opgedaan die mogelijk interessant zijn voor u.
Voorbeelden van projecten:
https://woonmaatjes.nl/
https://www.smd.nu/diensten/kansrijk-wonen/

Seniorencoach online

Interessante vraag ! Helaas heb ik geen antwoord voor je .