Vraag

18 maart 2024
Profielfoto van Marco Smit
Student

“Welke methodieken of interventies hebben jullie met succes toegepast om jongvolwassenen te ondersteunen richting een gelukkig en zelfredzaam bestaan binnen jullie organisatie?”

Toelichting

Positieve gezondheid vormt de basisfilosofie en kernmethodiek van onze organisatie. We zijn een dagbestedingsplek waarbij we wekelijks PMO-oefeningen met verschillende thema's uitvoeren, die voorafgaan aan het beweegmoment. Deze thema's zijn gericht op de individuele procesdoelen van de deelnemers. Daarnaast organiseren we beweegmomenten, waaronder kickboksen, voetbal en fitness. Om de twee weken bieden we ook één-op-één begeleiding aan, waarbij we de procesdoelen en veranderwensen van de jongvolwassenen bespreken. Hoe kunnen we naast deze aanpak de jongvolwassenen nog beter ondersteunen bij het streven naar een gelukkig en zelfredzaam bestaan?

Motivatie

Wij geloven sterk in de kracht van positieve gezondheid en streven ernaar om jongvolwassenen te ondersteunen bij het bereiken van een gelukkig en zelfredzaam bestaan. Onze dagbestedingsplek biedt een geïntegreerde aanpak met wekelijkse PMO-oefeningen die aansluiten bij individuele procesdoelen, gevolgd door diverse beweegmomenten en regelmatige één-op-één begeleidingssessies. Ondanks deze effectieve werkwijze streven we ernaar om onze ondersteuning verder te versterken en te verbreden. We zijn daarom op zoek naar nieuwe ideeën en methoden om de jongvolwassenen nog beter te helpen bij het opbouwen van een positieve toekomst vol welzijn en zelfstandigheid.

Profielfoto van Marjan Roling
Opleidingsadviseur

Vind de aansluiting bij de interesse van de jongeren @Souliman Abali heeft hier mooie voorbeelden van vanuit de praktijk.

Profielfoto van Marjan Roling
Opleidingsadviseur

Vind de aansluiting bij de interesse van de jongeren @Souliman Abali heeft hier mooie voorbeelden van vanuit de praktijk.

Profielfoto van Lilian van den Berg
Beleidsadviseur Gezonde leefomgeving en Nuchter over gewicht

Er zijn diverse interventies die sport en bewegen inzetten als middel, waarbij het doel gericht is op het verbeteren van een levensdomein zoals participatie, gezondheid, school, werk.
Deze initiatieven worden sociale sportinitiatieven genoemd. Voor meer informatie en goede voorbeelden,: whitepaper Sociale sportinitiatieven (zie url) van kenniscentrum sport en bewegen. Met meer vragen kun je ook daar terecht.

Profielfoto van Joke van den Bosch
Als zzp-er individuele begeleiding/dagbesteding , ervaringsdocent, coach SRH/Strengths

Beste Marco, Ik ben Joke van den Bosch, werk vanuit ervaringsdeskundigheid. Ik begeleid cliënten vanuit de WMO, waaronder ook jong volwassenen ( tot voor kort ook tot 18 jaar). Dat is misschien een iets andere insteek, maar waar ik zelf graag mee werk in de praktijk, en wat heel mooi aansluit bij positieve gezondheid is de SRH-methodiek ( Steunend Relationeel Handelen), Vanuit deze methodiek is nu pas een mooi boekje uitgebracht waar cliënten , ook zeker jongeren, zelf mee aan de slag kunnen gaan voor meer kwaliteit van leven, kan ook in een groep of met iemand die ze vertrouwen samen. Daarin staan tips en ook hoe je bijvoorbeeld een herstelverhaal ( of: verhaal van persoonlijke groei oid) kunt maken, om inzicht te krijgen over je eigen proces, wat heel helpend kan zijn. Het heet: "herstel als reis", maar is zeker ook bedoeld voor persoonlijke groei naar meer kwaliteit van leven!( vind dik persoonlijk beter als het woord "herstel"). Daarin staan ook begrippen als "verbinding maken, verstaan, verzekeren en versterken", als kernhandelingen . In de praktijk komt namelijk -helemaal onbedoeld en onbewust-voor dat cliënten, vooral ook jongeren, zich niet begrepen worden of "in kaders en hokjes geperst worden die niet bij hen passen". Dat geeft-veel vaker dan je zou denken- miscommunicatie en verkeerde beoordelingen en diagnoses. Hopelijk kun je hier iets mee!! Bij vragen hoor ik het graag: jamvandebosch@hetnet.nl , succes, groet Joke

Profielfoto van Toos Aarsel
Eigenares dagbesteding /zzp -wijkverpleegkundige

Dag Marco,
In mijn dagbesteding Gezond op de Keien waar ik op dezelfde manier werk, creëren we situaties die aansluiten bij de voorkeuren van de cliënt. Het vergroten van het vermogen om te genieten van dingen die belangrijk zijn voor het welzijn. Dat kan vanalles zijn: een mooi gedekte tafel, een optreden of presentatie .
Alles om het besef van genieten te versterken.

Profielfoto van Esther Pullens-Hoenselaar
PMA- Trauma- Kindercoach

Ik werk met de PMA-methode (Progressive Mental Alignment), een vraagmethodiek waarmee je snel tot antwoorden komt.
Erg mooie resultaten in het welzijn van de cliënten.

Groetjes Esther

Profielfoto van Anita Verstappen
Vitaliteitsmakelaar, Ondernemer

Methodiek Jump Movement is een sterke werkvorm op welzijn en zelfstandigheid.