Beste Janine,
Heb je al geprobeerd bij het IPH in Utrecht?
Groet,
Kees Neefjes
Verdiwel
Ha Kees, wat leuk dat je dat zegt.
Wij zijn een Netwerk ontstaan vanuit IPH en 3 in de GGZ werkende mensen, verspreid over het land.
Hallo Janine
In de GGZ heb ik 10 jaar ervaring met het geven van de training “op zoek naar zin” zowel in de ouderen psychiatrie als in de volwassen psychiatrie. Zowel Intramuraal als voor ambulante clienten. Mijn drive was aandacht geven en interesse hebben naar hun leven en bij mensen zoeken waar hoop en interesse was. Of juist pijn die gedeeld kon worden(kleine hapbare stukjes)
Herkenning zoeken bij elkaar. De training heeft het iver diverse levensgebieden en onderwerpen waar veel over gesproken kan worden. Het gaat over positieve psychologie en dat steeds aanboren bij mensen.
De training is ontwikkeld door het Trimbos instituut. Ik heb het als heel erg waardevol ervaren, en clienten ook
Dag Janine,
Ik ben een Nederlander die in Vlaanderen werkt als netwerkcoordinator van het netwerk NOOLIM (GGZ) in Oost Limburg. Ik heb een startdocument toegevoegd (beetje lang) over een van de kruispunten die we in Vlaams Limburg inrichten. Misschien zijn een aantal organisaties je niet goed bekend. Het betreft een geïntegreerde lokale samenwerking van zorg en welzijn vanuit herstelgedachte waarin positieve gezondheid herkenbaar moet zijn.
Het is nog erg pril. De kruispunten vallen nu stil in deze tijd.
Succes!!
Johan Sijm
0657142276
0032491727301
Ha Johan, dank voor je reaactie. Het document is inderdaad wat lang. Hoe zou jij in een paar zinnen de kern van jullie initiatief uitdrukken? En welke plaats heeft positieve er precies in?
Groetjes Janine
Hoi Janine,
Binnen pilot team de nieuwe GGZ (multidisciplinair team vertegenwoordigd GGZ, ervaringswerk en sociaal domein) in Maastricht hebben we de HOC, herstel ondersteunende consultatie, ontwikkelt.
Een samensmelting van de HOI, herstel ondersteunende intake (Jim v Oss) en positieve gezondheid.
Burgers die aangemeld worden door de huisarts krijgen een gesprek aangeboden met ervaringswerker, sociale professional en een psycholoog.
Inderdaad, met z’n vieren. In dat gesprek wordt er voornamelijk geluisterd. De vraag gesteld: wat is er met je gebeurd, vertel! Dan praten we over weerbaarheid en kwetsbaarheid, wat de persoon zelf al gedaan heeft om zijn kwestie op te lossen en wat hij-zij nodig heeft van ons. Van daaruit praten we over een juiste behandeling, begeleiding (veel inzet ervaringswerkers) of mogelijk een plek waar meer wijkbewoners samen komen. Al gelang behoefte en probleem.
Burgers reageren heel positief, omdat vragen niet altijd meteen doorgezet worden naar de GGZ. We proberen vooral te normaliseren.
We zijn aan het proberen, aan het verkennen....maar de rode draad in zorg en begeleiding is positieve gezondheid!
Wat ontzettend mooi om te horen! Dit zou ook een goede good practice kunnen zijn, als je daar voor open staat om er 5 minuten iets over te delen. We moeten wat dat betreft nog even afwachten wat er nog meer binnen komt, voor we daadwerkelijk het programma inrichten. Maar dit zou een mooie kanshebber kunnen zijn! Ik ben in elk geval ontzettend nieuwsgierig meer erover te horen!
We willen er graag over vertellen! Ik ben te bereiken via:
Mischa.deusings@levantogroep.nl
Dank voor je contactgegevens, ik mail je begin volgende week even.
Wij zijn bezig een nieuw beleidsplan Odensehuis Walcheren te schrijven en leggen als fundament de 6 dimensies van positieve gezondheid zoals beschreven door Machteld Huber. Dat zal ook de subsidiërende gemeenten aanspreken.
Hallo Janine,
Vanuit Gezond op Zuid ( groep gezondheidscentra in Rotterdam Zuid) wordt in één van de centra gewerkt met Krachtige Basiszorg. Oorspronkelijk uitgewerkt in Utrecht Overvecht.
De opzet hiervan is om de geestelijke, sociale, maatschappelijke en eerstelijnsondersteuning vanuit een plek te organiseren.
Dit werkt dus heel erg vanuit de positieve gezondheid binnen de GGZ.
Beste Elzo,
Mooi om te horen. Leuk om even op jullie website te kijken.
Welke plek heeft Positieve Gezondheid in het geheel? Op welke manier passen jullie het toe?
Groetjes, Janine
Beste Janine, ik weet niet of je er wat aan hebt want ik ken de achtergrond van je vraag niet, maar het theoretische kader van Positieve Gezondheid biedt geen houvast om in de GGZ te behandelen. Binnen de GGZ behandeling is er meer nodig dan een gespreksinstrument om te luisteren en doelen te stellen. Voor cliënten met een reeds voldoende ontwikkeld/stabiel zelf zijn er in een herstelfase natuurlijk wel mogelijkheden, dat merk ik ook bij leefstijlbegeleiding. Positieve gezondheid is een geweldig model dat 'er bij' gebruikt kan worden zodra dit wordt aangesloten bij bestaande therapie(vormen). Daarnaast gebruik ik het bij de Seniorenraad SV als framework om het beleid en de leefomgeving aan te laten sluiten bij de behoeften van de senior. Positieve Gezondheid is geen toverwoord voor integrale benadering, maar wel mooi vanwege de dimensies die uit onderzoek naar voren zijn gekomen en daarmee gezondheid heeft gedefineerd als breder dan gezondheidszorg.
Beste Janine
Ik werk als psychosomatisch oefentherapeut met de Positieve Gezondheid. Het wordt door clienten vaak als een verademing gevoeld dat er zowel aandacht is voor hun verhaal en daarnaast ook vooral wordt gekeken wat hun veerkrachtig houdt en wat ze zelf kunnen doen om die veerkracht te behouden. Door de stappen die ze maken goed te ankeren zorg voelen ze dat ze weer zelf in hun kracht komen te staan. Ik ben dan ook graag bij de ZOOM meeting om elkaar te inspireren.
Ha Estelle,
Leuk dat je erbij wil zijn! Ik vind jouw filmpje op YouTube over de Dromenvanger zo krachtig!
Lukt het nog je aan te melden via de link? Ik hoop van harte dat er nog plek is, want vorige week zaten we al op 47 van de 50 aanmeldingen. Anders moeten we misschien even kijken hoe t nog past!
Ik hoop je vrijdag te ontmoeten!