Vraag

23 oktober 2023
Profielfoto van Karin Kamstra
Casemanager Werk

“Wie bij Sociale Zaken van een gemeente gebruikt Positieve Gezondheid bij de begeleiding van mensen naar participatie/re-integratie?”

Toelichting

In gespreksvoering bij Sociale Zaken wordt vooral de zelfredzaamheidsmatrix ingezet. Ik ben op zoek naar gemeenten die gebruik maken van Positieve Gezondheid (het spinnenweb) in hun gespreksvoering. Mijn vermoeden is dat met name het gesprek over kwaliteit van leven en zingeving relevante informatie oplevert om de klant beter te helpen participeren. 

Motivatie

Is de benadering vanuit Positieve Gezondheid van toegevoegde waarde clienten en casemanagers activering en zorg óf werk. Bij positieve ervaringen elders wil ik mij hard maken voor dit gedachtengoed bij Sociale Zaken. 

Werkgebied

Bij IJsselgemeenten in Capelle aan den IJssel werk ik als casemanger. Mijn werk bestaat uit het begeleiden van klanten, vaak met een afstand tot de arbeidsmarkt, naar zinvolle dagbesteding, scholing en/of werk. 

Profielfoto van Marion Vreeswijk
Werkcoach

Goedemorgen, in ons werk als werkcoach (bij de gemeente Hof van Twente) zetten wij bij elke nieuwe klant en heronderzoeken positieve gezondheid in. Dit door middel van brede uitvraag en/of het spinnenweb. Het geeft voor klanten vaak hele andere inzichten waar je samen mee aan de slag kan.

Groeten Marion

Profielfoto van Trudie Wennen
Senior Jobcoach

Hallo Karin,
Ik ben Jobcoach van de Gemeente Den Haag en ik word ingezet wanneer iemand behoort tot de doelgroep van de banenafspraak ingevolge de Participatiewet 2015. Deze mensen kunnen door hun beperking niet zelfstandig het minimumloon verdienen en hebben vaak begeleiding nodig op de werkvloer wanneer zij een contract bij de werkgever hebben.
Het zijn lichte beperkingen ( bv ASS, ADHD, afstand tot de arbeidsmarkt, enz......) waarmee zowel de werkgever als werknemer moeten leren omgaan. Een bewustwordingsproces voor beide kanten. Mijn diensten zijn voor de duur van max drie jaar en het doel is dat ik dusdanig ga coachen dat beide partijen zelfstandig verder kunnen en het contract voortgezet kan worden.
Heb ik hiermee je vraag een beetje beantwoord?
Vrgrt Trudie Wennen

Profielfoto van Hennie Kleijnen
Maatschappelijk/sociaal werker

Hallo Karin,

Ik werk voor een welzijnsorganisatie Impuls voor de gemeente Simpelveld. Ik heb het spinnenwiel van positieve gezondheid ingezet. Hieruit kwam de behoefte werk naar boven. Zo is er een intrinsieke motivatie waarbij ze de regie in eigen handen nemen. Dit hebben wij in verleden ook gedaan zonder spinnenwiel met als gedachtegoed positieve gezondheid voor Oekrainers die meteen werken mochten. Mvg Hennie Kleijnen maatschappelijk werker Impuls.

Belangrijke vraag! Een antwoord is beperkender dan de vraag zelf. Daarom alleen een korte "wedervraag", ter overweging en bedoeld om samen verder te denken:
"wie helpt de cliënt met de opvattingen en vaardigheden die bij het gekozen voorkeursmodel de basis van de dienstverlening zal zijn?"
#presentie #wederkerig #gelijkwaardig
Hardop in open vragen verder denken lijkt me interessant; ook met cliënten.