Vanuit Kenniscentrum Positieve Gezondheid TVN zorgt voorzie ik in een nieuwsbrief wijkprofessionals van leefstijltips en initiatieven daaromtrent om zelf gezond te blijven onder de naam 'Mijn Positieve Gezondheid in tijden van Corona'
Hallo Joanca,
Ik ben trainer positieve gezondheid en ben op moment bezig met een trial online workshops met positieve gezondheid in combinatie met herstelgedachte.
Pieter Jansen, huisarts in Ede, en ik, klinisch psycholoog en jurist in Amsterdam, hebben net een artikel geschreven getiteld: Zwarte zwaan Corona. Het gaat over de onvoorspelbaarheid van gebeurtenissen - we dachten dat er alleen witte zwanen bestonden, totdat.........en hoe het proberen te controleren van onvoorspelbaarheid onvoldoende handvatten biedt. Het artikel gaat over emergentie en over trial en error van wat het beste werkt. We zien dit nu terug in de dagelijkse praktijk rondom corona.
We schreven ook het boek Positieve Gezondheidszorg (Pearson, 2017), waarin we dit uitleggen.
Ons artikel zal binnenkort verschijnen in Tijdschrift Positieve Psychologie 2020-02.
Dag Joanca,
Met dank voor dit verzoek. Ik heb me aangemeld voor Sociaal Domein, maar niet veel meer dan aanmelden
Ik heb ervaring op het terrein van data mining en eHealth. Ben o.a. 14 jaar medewerker geweest bij vakgroep Anatomie van Nijmegen en VU, maar heb ook een medisch technische achtergrond.
Eerder mijn kennis aangenboden aan IPH, "hoe gezondheid te meten", maar helaas nooit een reactie ontvangen.
Nu hoop ik beter.
IK woon dichtbij Maastricht, misschien dat ik gelinkt kan worden aan actieve medewerkers in het Zuiden.
Met groeten,
dr.ir. Peter Scholten
In het webinar van het Jeroen Bosch ziekenhuis zag ik dat ze in deze Coronatijd de zorg voor medewerkers en patiënten gefaciliteerd hadden adhv de dimensies van het spinnenweb. Wellicht kun je daar best practice ophalen.
Gr Hanneke Derksen
Dag Joanca,
Interessante vraag! Wij horen en zien veel vanuit Sociaal Werk Nederland wat er gebeurt lokaal in buurt en wijk. Dat zijn echt fantastische zaken. Dáár zit ook de kracht. Niet in landelijke bellijnen.
Maar hoe en op welke wijze dit gekoppeld wordt aan positieve gezondheid (cq persoonlijke ontwikkeling/groei) niet. Zou je ons t.z.t, willen laten weten wat je inventarisatie heeft opgeleverd ?
Johan Huttinga
Sociaal Werk Nederland
huttinga@sociaalwerk.nl
Dag Joanna,
Bij Woonzorgroep Samen zijn we met een groepje begonnen om vanuit Samen hulpmiddelen uit te delen bij cliënten in de thuiszorg, zodat ze zichzelf beter kunnen redden en even iets minder afhankelijk zijn van de thuiszorg. De hulpmiddelen zoals een druppelbril, sokken aantrekken en sokken uittrekken krijgen de cliënten in de periode van Conona gratis van Samen. De wijkverpleegkundigen kijken welke cliënten hiervoor in aanmerking komen.
Deze actie wordt door de cliënten als positief ervaren en doet hun goed.
Vriendelijke groeten Anita Bakker
Mooie vraag Joanca! Ik ga meedenken over wie hier iets aan kan bijdragen.
Groet Barbara
Hallo, misschien niet echt een voorbeeld vanuit de frontlinie maar wel een actie die wij opgezet hebben vanuit het team preventie van de GGD West Brabant. Mijn collega Ans van der Borst en ik geven trainingen en workshops over positieve gezondheid. Wij waren voor corona tijd bezig met een training en een andere training zou beginnen. Helaas konden beide geen doorgang vinden. Wij hebben toen gekeken naar wat wij voor deze (toekomstige) deelnemers wel konden doen om hen toch (verder) te laten kennismaken met het gedachtegoed van positieve gezondheid. En hebben het volgende bedacht: iedere week sturen wij hen een flyer, waar aandacht wordt besteed aan een pijler. In deze flyer wordt d.m.v. een opdracht, spreuk, tip, lees/kijk en of boekentip aandacht gevraagd voor de desbetreffende pijler. Deze sturen wij op naar de (toekomstige) deelnemers. Deze flyers kunnen ook naar andere geïnteresseerden gestuurd worden binnen ons netwerk. Zo hopen wij mensen enthousiast te maken, te houden voor het gedachtengoed positieve gezondheid. Ook in tijde van corona, kijk wat je wel kunt doen, in plaats van wat je niet meer kunt doen!
Hoi Joanca,
Als verpleegkundige ouderenzorg en trainer Positieve Gezondheid werk ik in een zorg-annex verpleeghuis en is het huis vanaf het begin afgesloten voor mensen van buiten en cliënten mochten niet meer naar buiten. Vanaf dat moment een onrealistisch beeld. Maar wat heel erg naar voren kwam en voelbaar was,is dat er een bepaalde rust kwam. Men hoefden niets meer, geen afspraken, geen familie, geen kapper, geen pedicure, niet naar de eetzaal, geen fysio...het dagelijkse leven stond stil en iedereen werd zich bewust van het moment.
Voor mij als Trainer Positieve Gezondheid gebruikte ik dit moment van bewustwording voor mijn collega's. Benadrukken, dat men het moment anders moesten aanvliegen, kom je op het appartement,gebruik je tijd eens anders. De cliënt ziet dit als een welkome afleiding! Want afgezien van tv en hobby s , is er voor hen een lage prikkeling.
Dit heeft 2 weken geduurd tot de medewerkers en cliënten het gewoon begonnen te vinden. Men ging weer in die regelmaat zitten en het het is weer "gewoon "geworden. Nu op dit moment begint men het beu te worden. Er moet nodig versoepeld worden.
Goedemorgen Joanca, niet uit de Frontlinie maar de linie erachter. Als ergotherapeut ben ik werkzaam in de eerste lijn. Deze periode van minder face-to-face contact met cliënten gebruik ik om hen via (beeld)bellen te attenderen op het online invullen van het spinnenweb. Dat zorgt voor mooie momenten. Na een behandeling op afstand, las een cliënt in de tweede blog van Machteld Huber, 'Maak het goed en houd vertrouwen', op een iets mooier verwoordde manier terug wat wij zojuist besproken hadden!
Daarnaast werk ik samen met de fysiotherapie in de behandeling van mensen die met corona op de intensive care (ic) hebben gelegen. Voor hen wacht er een lange periode van revalidatie & herstel en kan werken met Positieve Gezondheid waardevol zijn. Het behandelprogramma dat zich richt op klachten na ic-opname, samengevat onder de term Post-Intensive Care Syndroom (PICS), neemt het concept van Positieve Gezondheid als uitgangspunt om aan sluiten bij de wensen en behoeften van de patiënt/cliënt. Vanuit een heel lage belastbaarheid weer kleine stappen vooruit kunnen begeleiden, maakt ons werk als fysiotherapeut en ergotherapeut betekenisvol!
Hartelijke groet,
Elisa Strating
Ergotherapie Doen Velsen