Vraag

5 december 2022
Profielfoto van Mieke Vogelzang
Coach & trainer

“Wie heeft ervaring in het implementeren van Positieve Gezondheid in o.a. het primair onderwijs? En wil hierover met mij van gedachten wisselen?”

Motivatie

Op dit moment coach ik een groep van o.a. leerkrachten /jeugdverpleegkundige / jeugdconsulent en kinderfysiotherapeuten die ( willen) werken vanuit Positieve gezondheid met kinderen Hiervoor zou ik graag ervaringen lezen/ horen om te delen met de groep.

Werkgebied

Ik ben werkzaam  in Overijssel 

Profielfoto van Ida Besten
Bestuurslid en adviseur gebruikersparticipatie

Beste Mieke,
Het inzetten van positieve gezondheid helpt ons om inzichtelijk te krijgen welke mensen belangrijk zijn rond de verschillende levensdomeinen van het kind en hoe belangrijk samenwerking en samenhang is rondom de leerling. Vaak wensen ouders overzicht van alle mensen die betrokken zijn rondom hun kind, zeker wanneer er een hulpvraag is en er meer mensen worden ingeschakeld, bijv. de leerkracht, IB'er, jeugdverpleegkundige, CJG etc. Op dit moment draait het communicatieplatform OZOverbindzorg een pilot in het onderwijs in de regio Salland. Belangrijk is dat hierbij de ouder zelf een account heeft en de regie. (al dan niet ondersteunt door een prof). We doen werkenderweg steeds meer ervaring op met positieve gezondheid irt netwerkzorg. Wil je meer weten dan kan je contact opnemen. Ook zijn we bezig een prototype te ontwikkelen voor en met jongeren, waarin ze zelf hun netwerk kunnen vormen rondom levensdomeinen.
Inmiddels hebben we al wel ervaring opgehaald (door externe onderzoekers van Erasmus Universiteit) dat het ouders helpt om zelf een account te hebben, waarin ze communiceren over hun kind, over die verschillende levensgebieden met betrokkenen die zij belangrijk vinden, zoals de intern begeleider, de orthopedagoog, logopedist, maar ook mensen uit hun informele netwerk.

Groet Ida Besten
voor info: www.ozoverbindzorg.nl of marieke@ozoverbindzorg.nl

Profielfoto van Simone Helmer
Bewoner

Hallo Mieke,
Van harte kan ik je het kinderboek van Chantal Walg aanbevelen:
‘Anders op zoek naar gezondheid’. Dit boek sluit naadloos aan bij het Spinnenweb-instrument over Positieve Gezondheid. Alle zes dimensies met bijbehorende 7 items komen verhalenderwijs aan bod. De losse verhaaltjes zijn zeer aansprekend en worden steeds afgesloten met uitnodigende vragen naar de ervaringen van het kind over een alledaags gezondheidsaspect dat bij dat item past.
Daarnaast staan er allerlei wetenswaardigheden in plus achtergrondinformatie per verhaaltje voor de leerkracht of voor degene die met het kind werkt.
Voor het overzicht heeft de auteur de kleuren van de titels en de achtergrondinformatie laten overeenkomen met de kleuren uit het spinnenweb.
Daarnaast heeft Chantal Walg ook een spel ontworpen, met dezelfde titel en vormgeving, die o.a. gebruikt kan worden als kwartetspel.
De auteur heeft mijns inziens hiermee een wezenlijke bijdrage geleverd om Positieve Gezondheid zeer laagdrempelig toegankelijk te maken voor de jonge jeugd.
(We hoeven ‘m met elkaar alleen nog maar in te koppen!)

‘Anders op zoek naar gezondheid’
42 verhalen over gezond zijn én blijven

Geschreven door Chantal Walg
met illustraties van Nancy de Zwart
Uitgeverij Boekenbent

Veel succes en plezier!

Simone Helmer
Afferden (Limburg)

Profielfoto van Wendy Nederend
Projectleider Positieve Gezondheid & Trainer Positieve Gezondheid

Hi Mieke,

Ik ben ook reuze benieuwd naar de antwoorden en ervaringen op dit gebied.
Op dit moment werken wij samen met schoolmaatschappelijk werk. Zij hebben de training gevolgd en kunnen dus het andere gesprek voeren. Ze gebruiken af en toe het spinnenweb - de kindtool. Daarnaast krijgen zij straks het spel Alles op Tafel! waardoor ze spelenderwijs met kleine groepjes het gesprek over gezondheid kunnen aangaan. Ik weet ook dat mijn collega jongerenwerker voor de groepen 7 en 8 middels een kletspot met zelf gemaakte briefjes met thema Positieve Gezondheid kring gesprekken voert. Dit doet zij buiten school tijdens een girl only activiteit. Of tijdens andere hang out momenten met kinderen rond de 11 jaar.
Gr Wendy