Vraag

17 oktober 2022
Profielfoto van Wendy Nederend
Projectleider Positieve Gezondheid & Trainer Positieve Gezondheid

“Op welke manieren kan je het gedachtegoed Positieve Gezondheid inzetten middels digitalisering?” (Met de nadruk op verbinding)”

Toelichting

In de Positieve Gezondheid training die ik nu geef ontmoet ik twee apothekers. We oefenen met elkaar het verbinding maken, houden en de ander echt zien.

Zij stoeien nu vooral met de vraag hoe zij PG kunnen inzetten en verbinding kunnen maken terwijl de digitalisering bij hen vakgebied de focus krijgt.

Zijn er voorbeelden waar ik ze naar toe kan verwijzen?

Heeft iemand hier ervaring hiermee?

Bedankt alvast!

Gr Wendy Nederend

Werkgebied

Participe - Alphen aan den Rijn

De Driemaster Kaag en Braassem

Profielfoto van Josette Van Loon
Adviseur

Digitalisering van het contact met de apotheek waar dat kan, biedt veel kansen om inzicht in gezondheid te vergroten en preventie op te schalen. Ik kan me voorstellen dat de apotheek ook via een app te bereiken is in een soort van persoonlijke gezondheidsomgeving net zoals dat al bij veel huisartsen zo is. In die app staan al je medicijnen en je gegevens, zo kun je niet spoedeisende vragen stellen aan je apotheker en kan er ook voorkomen worden dat voorgeschreven medicatie niet wordt opgehaald ( dat gebeurt nogal eens om verschillende redenen) Op die manier wordt bijgedragen aan het vergroten van gezondheidsinzicht, gezond gedrag en uiteindelijk gezondheid met digitale oplossingen.

Profielfoto van Linda ter Steeg
Trainer, coach en adviseur

De vraag die bij mij opkomt: wat betekent verbinding voor de apothekers? Wanneer ervaren zij nu verbinding met hun klanten? Op welke manier geven ze daar nu vorm aan?
Dan kun je van daaruit kijken hoe PG daar in past en hoe digitalisering daar wel of niet een rol in kan spelen.

Zonnige groet,
Linda

Profielfoto van Berny de Vries
Oprichter / Social Innovator

Hi Wendy,
Hele goede vraag. Ik zal ook je ook een persoonlijke uitnodiging sturen om verder te praten. We merken dat zorgaanbieders vaak de verbinding met de wijk nog onvoldoende maken. Er is veelal genoeg aanbod op de verschillende PG domeinen, denk aan sport en beweeg activiteiten (domein 'lichaamsfuncties'), vrijwilligerswerk (domein 'kwaliteit van leven') of meedoen ('kookclub in buurthuis').

Het is echter niet altijd zichtbaar, online beschikbaar, actueel of toegankelijk voor alle bewoners.

We zijn vanuit WijkConnect 10 jaar geleden gestart met op buurt- en wijkniveau dit aanbod inzichtelijk maken en doen dat inmiddels in 100 gebieden. We bereiken er zo'n 1,5 miljoen Nederlanders mee.

Wat we nog onvoldoende doen en daar zien we wel kansen, is dit aanbod categoriseren in het Positieve Gezondheid Model. Hoe mooi zou het zijn als je dan als apotheker of huisarts veel gerichter kunt doorverwijzen? Voor dat type samenwerking staan we open.

Kijk bv eens op samenindebuurt033.nl (Amersfoort), utrechtontdekken.nl (Utrecht) of mijnleiderdorp.nl.

Profielfoto van Judith van den Broek
Judith van den Broek
Praktijkondersteuner huisarts

Hoi Wendy. Via VIPLIVE kun je de vragenlijsten van positieve gezondheid versturen naar patiënten. gr Judith

Profielfoto van Chris Borsten
IPH Gecertificeerd trainer Positieve Gezondheid

Hoi Wendy, in noord Nederland (Gr, Fr, Dr) zijn we afgelopen donderdag begonnen met een project om de Persoonlijke Gezondheidsomgeving in te zetten bij Positieve Gezondheid. Dit heeft allerlei voordelen op het gebied van eigen regie van de burger, verzamelen van gezondheidsgegevens en het veilig delen ervan.
Er zijn op dit moment 2 PGO's (Ivido en Quli) die de vragenlijst van IPH als applicatie gratis aanbieden aan hun gebruikers. Daar komt binnenkort het platform van HINQ bij. Daarmee kan iedere zorgverlener de vragenlijst laten invullen door iedere burger in hun zelf gekozen PGO. PGO's hebben van minister Kuipers van VWS een prominente positie gekregen in het Integraal Zorgakkoord waarmee je in feite op een rijdende trein springt maar op project basis nog veel invloed op de uiteindelijke oplossing kunt hebben. (In 2025 beschikken alle inwoners die dat willen over een gebruiksvriendelijke en goed gevulde persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) die van meerwaarde is in het zorgproces en voor iedereen begrijpelijke informatie bevat.)
Wellicht interessant om dit concept mee te nemen in je analyse van de mogelijkheden. Neem gerust contact op als je wil.
Groet, Chris

Profielfoto van Karen Hofstede
Senior Adviseur

Beste Wendy,

Misschien heb je iets aan deze informatie: https://www.actieleernetwerk.nl/artikel/koploper/zorgtechnologie-positieve-gezondheid/

Koploper Future Care labs van ROC Midden Nederland heeft het model van positieve gezondheid verbonden met de inzet van technologie. Het Mobiele Zorglab creëert bewustwording over de rol van zorgtechnologie en Positieve Gezondheid.. Daarna worden in fase 2 zorgtechnologieen gekoppeld aan zes verschillende dimensies van Positieve gezondheid.
In de praktijk kun je dan de bevindingen uittesten.

De vraagstukken van de apothekers kunnen mogelijk met behulp vanndeze aanpak beantwoord worden en uitgetest worden in de praktijk.

Je kunt via de contactpersoon (zie link) meer te weten komen of een mobiel zorglab boeken.

Profielfoto van Shanne Thebrath
Bewoner

Ik vind dat je dit gewoon in buurthuizen moet onzetten als workshop. En dam maar digitalisering over gaan.

Profielfoto van Evelien Hak
Gebiedsverbinder Gezondheid

Je zou kunnen denken om registratiesystemen op een bepaalde manier te ontwerpen, of (ander digitaal) overzicht te creëren van de netwerken/partijen in het kader van Positieve Gezondheid.