Vraag

20 juli 2022
Trainer, Coach, Interim-manager

“Wie heeft er ervaring met de implementatie van Positieve Gezondheid in de keten nulde en eerste lijn voor kwetsbare ouderen?”

Toelichting

Alle professionals zijn geschoold in Positieve Gezondheid maar men vindt het lastig hoe nu verder. Tips hoe we deze hobbel kunnen nemen?

  • Kwetsbare ouderen
  • implementeren
  • tijd
  • doelgroep 
Motivatie

We lopen nu een beetje vast en de energie lijkt wat weg te zakken. Men vindt het lastig welke doelgroep, hoe om te gaan met tijd, hoe implementeer je het web in het gesprek etc.

Werkgebied

Zandvoort 

Vrijwilliger

Dag Annemieke,
Buurtclub Leefstijl is gebaseerd op Positieve Gezondheid (zie website). Het is een buurtinitiatief (nulde lijn) en krijgt in toenemende mate gelegenheid om samen te werken in de eerste lijn. Ook omdat we een rol kunnen spelen bij het invullen van het spinnenweb met patiënten, als het SOLK patiënten zijn, of patiënten met een leefstijl gerelateerde aandoening, of eenzaamheid. Op die manier geven we PG handen en voeten bij een doelgroep, die wat ouder is (vanaf 55 tot 82) en soms ook bestaat uit kwetsbare personen.
Laat me weten als je interesse hebt hoe wij dit doen. zie website
groeten
Jolanda Peper
coördinator Buurtclub Leefstijl 0651238887

Huisarts, bestuurder Huisartsen OZL

Dag Annemieke , wij (gezondheidscentrum hoensbroek noord ) hebben wel enige ervaring . Wat wil je precies weten . Je kunt ons bellen .
045-5214821

Coordinator

In de Achtse Barrier in Eindhoven-Noord waar ik werkzaam ben, en ook in andere wijken in de regio Eindhoven-Veldhoven, werken we met of gaan we werken met de "Morgen Gezond Weer Op Kaart." Deze hangt samen met Positieve Gezondheid en is bedoeld voor de groep ouderen die net voor de groep Kwetsbare Ouderen zit om hun netwerk in kaart te brengen. Ook willen wij hun attenderen op wat er allemaal in onze wijk aan aanbod is op het gebied van de 6 pijlers van Positieve Gezondheid
Meer info over de kaart: https://preciesdejuistezorg.nl/actueel/2020/12/30/morgen-gezond-weer-op-kaart-gelanceerd
Een vrijwilliger vult de kaart samen met de oudere in.
Projectleider van deze kaart is Colette de Vries van Precies!

Senior beleidsadviseur

GGD'en hebben Positieve Gezondheid ook hoog in het vaandel. Suggestie: https://www.ggdkennemerland.nl/professionals/advies-publieke-gezondheid/team-advies-publieke-gezondheid

Strategisch beleidsadviseur

Wij (Buurtplein B.V.; Doetinchem) zijn net gestart met het project 'Welzijn op Recept': een samenwerking tussen huisartsenpraktijen en onze buurtcoaches om het mentale welbevinden van mensen met psychosociale problemen te verbeteren middels welzijnsinterventies. Positieve gezondheid is het leidende gedachtegoed in dit project. Welzijn op Recept richt zich niet specifiek op kwetsbare ouderen, maar zij behoren zeker tot de doelgroep. Welzijn op Recept is al op meerdere plekken in het land geïmplementeerd. In het project worden wij begeleid door ProScoop. Meer info: https://www.proscoop.nl/tag/welzijn-op-recept/. En je mag mij natuurlijk ook altijd om meer informatie vragen: d.opdencamp@buurtplein.nl.

Trainer/Buurtwerker/ontwikkelaar

Wij hebben het hier in Rotterdam redelijk op orde als je de lijn trekt van welzijn naar huisartsen en viseversa, wil je meer weten dan mag je me gerust een keer bellen 06-11080192

Senior onderzoeker Jeugd en Gezondheid

Beste Annemieke,

Ik heb geen expertise bij deze doelgroep ouderen, maar weet dat er in een andere regio veel ervaring is (en energie en motivatie :-). Zie https://limburgpositiefgezond.nl/

Groet, Mariëtte Hoogsteder