Vraag

23 juni 2022
Profielfoto van Miriam de Kleijn
Adviseur, eigenaar

“Wie kent er, voor het thema cultuur en gezondheid, goede voorbeelden van samenwerking vanuit de eerste lijn met de cultuursector met als doel meer gezondheid voor de inwoners ?”

Toelichting

We werken vanuit het iPH| Alles is Gezondheid samen met het LKCA om het thema cultuur en gezondheid op de agenda te krijgen in de eerste lijn als 'handelingsperspectief' vanuit Positieve Gezondheid en het andere gesprek. Ik ben voor het thema cultuur en gezondheid op zoek naar goede voorbeelden van samenwerking vanuit de eerste lijn met de cultuursector met als doel meer gezondheid voor de inwoners. 

Motivatie

We gaan alle evidence op een rij zetten en willen een expert-meeting hierover organiseren. 

Werkgebied

adviseur onderzoek iPH

Profielfoto van Tom van Campen
Tom van Campen
Vrijwilliger

Een goed voorbeeld in Eindhoven is een samenwerkingsproject tussen social designer Marleen van Bergeijk, MU Hybrid Art House en Parktheater Eindhoven, ontstaan vanuit een oproep van Cultuur Eindhoven om als creatieve sector te reflecteren en acteren op de Gezondheidsnota 2022-2025 van Gemeente Eindhoven. Voor MU is dit praktisch onderzoek onderdeel van het nieuwe educatieprogramma Het Creatieve Lichaam, dat mede mogelijk wordt gemaakt door Fonds 21.

Jongeren ervaren steeds vaker druk: om erbij te horen, om de beste versie van zichzelf te laten zien op social media, om te slagen op school en op de arbeidsmarkt. Hoe kunnen we ze helpen om hun weg te vinden in deze schijnbaar maakbare wereld vol eindeloze keuzes?

Studenten van het Summa college gingen gedurende een aantal weken samen met kunstenaars Zwermers, Emma Verhoeven en Nienke Huitenga & James Bryan Graves aan de slag met het thema mentale gezondheid. In drie Self Design Ateliers verkenden ze hun binnenwereld, en ontwikkelden samen een tool, interventie of workshop, om met leeftijdsgenoten in gesprek te gaan over onderwerpen als kwetsbaarheid, prestatiedruk en jezelf durven zijn. Van emoties en identiteit tot dromen en ambities: alle betrokkenen werden uitgedaagd om uit hun hoofd, en in hun lichaam te stappen. Door studenten als actieve makers in het proces te betrekken, hopen we ze te leren hoe creativiteit bij kan dragen aan een weerbare houding.

De sessies hebben interessante richtingen en waardevolle inzichten opgeleverd, die zijn gedeeld op 10 mei in het Parktheater. Dit doen we in een aantal interactieve sessies met de kunstenaars. Verder is er ruimte om het gesprek aan te gaan over wat er verder nog nodig is om deze soms lastige onderwerpen bespreekbaar te maken. Zo leveren we een bijdrage aan de mentale weerbaarheid van jongeren.

Heb je vragen? Neem contact op met Marleen, Harm & Gieske (MU) of Marjon(Parktheater).

Bijzonder is dat de eerste lijn hier niet als initiatiefnemer optreedt maar de cultuursector zelf. Zij is direct met jongeren via het Summa collegae aan de slag gegaan. De jongeren hebben samen met de kunstenaars/ designers hun ervaringen gedeeld op 10 mei. Het Parktheater i.c. Marjon Ouwens Reus heeft hierbij een verbindende rol gespeeld.

Hartelijke groet Tom van Campen Eindhoven in Contact

Profielfoto van Eliza Perez
Kwartiermaker Kunst & Cultuur

Hoi Miriam! Fijn te lezen dat jullie hiermee bezig zijn. Ik kijk al uit naar de expertmeeting.

Binnen Cordaan hebben we dit jaar het Ambulant Kunstteam opgericht waarbij thuiszorgmedewerkers, participatie coaches, ergo en fysiotherapeuten en buurtteam medewerkers thuiswonende Amsterdammers kunnen aanmelden. Na een intake aan huis wordt de vraag of het idee van de deelnemer vastgesteld en wordt er samen een kunstenaar geselecteerd die de vraag verder kan uitdiepen of gezamenlijk met de deelnemer op zoek gaat naar een antwoord. We hebben een pool van 50 kunstenaars vanuit verschillende professies, van klassieke dans tot grafisch ontwerp, van spoken word tot analoge fotografie.

De eerste 15 koppelingen zijn gemaakt en zijn enorm divers in vorm. Wat bij allen terugkomt is dat de deelnemers zich gehoord en gezien voelen en het heel fijn vinden dat ze zelf kunnen kiezen waar zij behoefte aan/ zin in hebben. En de focus op wat er wel kan ipv op wat er niet (meer) kan. De trajecten bestaan uit minimaal 6 contactmomenten.

We hopen deze vorm van inzet van kunstenaars uiteindelijk ook vast op te kunnen nemen in ons zorgaanbod zodat mensen met een WMO of WLZ indicatie hier ook in de toekomst zelf voor kunnen blijven kiezen en het niet project subsidie afhankelijk is. Momenteel worden de eerste koppelingen door het Lang Leven Kunstfonds mogelijk gemaakt, daar zijn we natuurlijk enorm blij mee!

Vertel er graag meer over! En wanneer de methodiek verder is uitgewerkt en getoetst hoop ik deze ook breder te kunnen delen mocht er interesse zijn!

Misschien goed om ook nog te laten weten dat we Kunst op recept (nu nog alleen in Adam Oost) inderdaad ook goed kennen en bij wensen mbt groepsdeelname deze ook op onze sociale kunstkaart hebben staan als doorverwijs partner.

Hartelijke groeten, Eliza Perez

Profielfoto van Hans Pijls
Directeur bestuurder,

Hoi Miriam, in de regio Noord-Limburg wordt Cultuur op Recept neergezet als een onderdeel van Welzijn op Recept. Als je meer wilt weten kan ik je koppelen aan de mensen die hier mee bezig zijn.
groetjes Hans

Profielfoto van Marcia De Groot
Coördinator Adamas Inloophuis

Hallo Miriam, wij als Adamas centrum voor leven met en na kanker werken veel samen met 1e lijn (wij krijgen regelmatig patienten doorgestuurd) na een intakegesprek volgt een Positief Gezondheidsgesprek en vervolgens kijken wij wat bij de gast past. Gasten kunnen wij ons terecht voor lotgenotengroepen, 1 op 1 gesprekken maar ook diverse activiteiten (yoga/zwemmen, schilderen, boetseren etc)
De tool van PG is voor ons een kapstok waar al onze activiteiten, lotgenotengroepen etc aan gekoppeld zijn. Neem gerust een kijkje op onze website : www.adamas-centrum.nl

Profielfoto van Judith Heinrich
Adviseur publieke gezondheid

In de gemeente Kampen is een mooi initiatief rondom cultuur en gezondheid, zie : https://www.youtube.com/watch?v=YG-q_7jYTmQ
Ik stuur je de contactgegevens van de projectleider per mail.
Judith

Profielfoto van Ilja van den Bos
Kwartiermaker Positieve Gezondheid

In Middelburg heb je ook het pennywafelhuis: laagdrempelige ontmoetingsplek en creatieve werkplaats in de wijk Dauwendaele waar buurtbewoners elkaar kunnen treffen.

www.pennywafelhuis.nl

zorgt voor saamhorigheid en welbevinden van buurtbewoners en is druk bezochte fijne plek midden in de wijk, geïnitieerd door een fotograaf en schilder.

Profielfoto van Monique Bodegom
Fondsenwerver & programmacoördinator

Hoi Mirjam,
Meer en meer brengen we de werkwijze en het programma van St.Vier het Leven lokaal onder de aandacht bij gezondheidscentra (en pedicures, fysiotherapeuten, … ) en worden daar ook bij wijze van welzijn op recept ‘aanbevolen’ aan ouderen. Immers... Weer iets leuks op de agenda hebben om naar uit te kijken, een reden hebben om je gezellig aan te kleden/op te tutten, samen iets beleven en nadien weer een verhaal te hebben draagt bij aan plezieriger ouder worden / positieve gezondheid.
Meer info: https://4hetleven.nl/
Groet, Monique

Profielfoto van Ilja van den Bos
Kwartiermaker Positieve Gezondheid

Hoi Miriam
Hier in Middelburg, Zeeland is het project Kunst op recept, zou dat interessant kunnen zijn?
groet ilja

Profielfoto van Nynke Andringa
Kwartiermaker
Profielfoto van Jos Buijtendijk
Docent en ZZP-er

Ha Miriam,

Wij BES&Cultuur, (Jos Buijtendijk en Gonny Stuut ) verzorgen voor Pieter van Foreest, een zorginstelling in de regio ZH, een 2-jarig cultuurproject vanuit de gedachte van Positieve Gezondheid. incl professionalisering personeel.
We zijn kunstenaar/kunstvakdocent.
Indien meer info:
06-45324559
Info@bessencultuur.nl

Profielfoto van Leonieke Pieket weeserik
Projectleider cultuur en sociaal domein

Hoi Miriam, ik vind kunst op recept altijd een goed voorbeeld. In Twente waar ik werk heb ik niet zozeer een voorbeeld vanuit de 1e lijn. Wel is er het platform Kunst en Welzijn waar alle cultuur projecten en activiteiten gebundeld worden om het mentale welzijn te vergroten door zowel zorg als welzijnsinstellingen als culturele instellingen in samenwerking. www.kunstenwelzijn.nl

Profielfoto van Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort
Zakelijk leider

Hoi Mirjam,

Wij (stichting Sounding Bodies) maakten in samenwerking met GGD Hart voor Brabant, gemeente Tilburg en Provincie Noord-Brabant de app Sound & Happy. Op dit moment zetten we de app in samenwerking met maatschappelijk werk en GGZ uit onder verschillende doelgroepen onder de noemer 'Sound & Happy on Tour'. Zie ook: https://soundingbodies.com/voorstelling/sound-happy. Mail me gerust voor meer info.

Hartelijke groet,
Meike van Zandvoort
Zakelijk leider Stichting Sounding Bodies

Profielfoto van Iris Douma
Student

https://stut.nl/over-stut-theater/ is een mooi voorbeeld van hoe waardevol ervargsdeskundige inzet is