Vraag

16 juni 2022
Profielfoto van Melanie Mecklenfeld
Transformatiemanager Sociaal Domein

“Welke betekenis geven jullie aan Positieve Gezondheid in het zo zelfstandig mogelijk thuis wonen van ouderen?”

Toelichting

Ik zou graag eens een digitale sessie (klein aantal deelnemers) wensen, voor wie er bezig is om Positieve Gezondheid in de thuiszorg te implementeren.

Hoe wordt het benut als middel voor wijkgerichte samenwerking tussen professionals, vitaliteit van ouderen te bevorderen en het versterken/ benutten van informele zorg?

Profielfoto van Susan Lambeck
Projectleider Positieve Gezondheid

Vorige maand is dit boek verschenen, met daarin een hoofdstuk over Positieve Gezondheid in de wijk. Ik heb het boek net ontvangen, maar moet het nog lezen. Misschien heb je er iets aan:

https://www.bruna.nl/boeken/gedragsverandering-vanuit-positieve-gezondheid-9789046908273

groet,
Susan

Profielfoto van Anita Verstappen
Vitaliteitsmakelaar, Ondernemer

Hi Melanie,
Leren van elkaars ervaringen is zeer waardevol!
Afgelopen week heb ik als implementatiecoach reflectiesessies verzorgen binnen een thuiszorgorganisatie. Mocht er een groep van minimaal 6 mensen een intervisie wensen dan kan ik vanuit onze beweging LPG een intervisie verzorgen. Wil je meer info? Laat het me weten..

Profielfoto van Wilma Levendig
Consulent gedrag en positieve gezondheid

Momenteel zijn wij bezig met deze pilot. mijn rol hierin is het de bewustwording van positieve gezondheid in de thuiszorg, door het geven van trainingen aan de thuiszorgmedewerkers. Zij zijn een belangrijke spil, net als de hulp bij huishouding, zij zien de cliënt regelmatig en hebben al een band opgebouwd.
Het is nog vaak zorgen voor in plaats vóór in plaats voor zorgen dat. De bewustwording daarin is belangrijk, dan kan de zorgmedewerker ook coachen in het zelfstandig blijven en meedenken en gebruik maken van de juiste disciplines, zodat mensen minder afhankelijk zijn van hulp.
Positieve gezondheid gebruiken wij hierbij als gespreksinstrument.

Met vriendelijke groet,
Wilma Levendig

Profielfoto van Juanita van der Hoek
Juanita van der Hoek
Programmamanager sociaal domien

Positieve Gezondheid zien wij als principe, niet als middel, wat juist helpt om de samenwerking in de 'wijk' voor elkaar te krijgen. Zingeving is niet iets dat de Thuiszorg kan bieden, mentale weerbaarheid is niet iets dat je als medicijn kunt innemen... Positieve Gezondheid is bedoeld als gespreksinstrument: wat vindt u, degene die het heeft ingevuld, belangrijk om aan te werken? Uit dat antwoord volgt wat ervoor nodig is en dan weten de informele zorgleveranciers evenals de formele zorgleveranciers waarvoor zij samen aan de bak kunnen.

Profielfoto van Mieneke Kwist
Netwerkcoördinator Mentale gezondheid

https://www.sensire.nl/wonen-bij-sensire/waterrijk/

Dit is een heel mooi voorbeeld, een mogelijk contactpersoon is Vanessa Schroer

Hartelijke groet, Mieneke Kwist

Profielfoto van Annette Duenk
Senior beleidsadviseur

Beste M,
ik heb geen kant en klaar antwoord, maar vond deze link waarin naar mijn idee mooie en heldere suggesties worden gedaan.

Vr gr Annette

https://www.iph.nl/assets/uploads/2021/01/iph-def-versie-korte-handreiking-positieve-gezondheid-en-ouderen.pdf