Vraag

5 april 2022
Profielfoto van Maria Jolanda Peper
Gezondheidswetenschapper, ervaringsdeskundige, vrijwilliger

“Wie kan mij vertellen welke (betrouwbaar/valide) meting geschikt is om effecten van buurtinitiatieven te monitoren, die gebaseerd zijn op Positieve Gezondheid?”

Toelichting

Het gaat om het buurtinitiatief Buurtclub Leefstijl (www.buurtclubleefstijl.nl) , dat buiten het medische circuit staat en aandacht heeft voor sociale aspecten, welzijn en welbevinden. Deelnemers hebben allen hun eigen intrinsieke motivatie waarom zij willen deelnemen aan Buurtclub Leefstijl. Maar wie kan mij helpen aan een methodiek om de effecten van deelname te meten? Bij voorbaat dank!

Werkgebied

Buurtclub Leefstijl

Profielfoto van Floor Kuipers
Projectmanager

Hey Jolanda, ik heb hier wat ervaring mee vanuit mijn functie als impactmanager. Als je het leuk vind kunnen we eens een online kopje koffie doen om eens van gedachte te wisselen. Wie weet heb je wat aan mijn tips.

Profielfoto van John Dierx
Lector

Beste Jolanda,

Op dit moment wordt er in een groot onderzoeksproject van Universiteit Maastricht-Universiteit-Avans Hogeschool gewerkt aan een gevalideerd meetinstrument. Tot die tijd is het vooral kwalitatief onderzoek en meten wat je zou kunnen doen middels gesprekken aan de hand van het spinnenweb.

vr. gr. John

Profielfoto van Jesse David Marinus
Onderzoeker

Hoi Jolanda, op dit moment zijn er nog geen goede gevalideerde methodieken om positieve gezondheid te meten op groeps-/populatieniveau. Het enige wat we momenteel hebben is de recent ontwikkelde vragenlijst van Vliet et al., 2021. Dit is een vragenlijst met 17 vragen. Momenteel zijn vele partijen (waaronder mijn organisatie) druk bezig om de vragenlijst verder te valideren. Maar het blijft complex.

De grote vraag die heerst onder betrokken onderzoekers is of positieve gezondheid als concept wel kan worden gebruikt op populatieniveau. En dan specifiek of er op populatieniveau wel invloed kan worden geuit op specifiek positieve gezondheid elementen. Het is namelijk ontwikkeld om individuele positieve gezondheid in kaart te brengen. Ik heb aan dit antwoord een link naar een discussie hierover toegevoegd.

Neem gerust contact op als je meer wilt weten.

Profielfoto van Miriam de Kleijn
Adviseur, eigenaar

Hoi Jolanda, wat je kan doen is kijken in de Evaluatiewijzer (www.iph.nl/evaluatiewijzer) voor verschillende methodieken, je vindt daar o.a. meetinstrument Positieve Gezondheid.

Profielfoto van Milton van Haren
Ondernemer Vitaliteit

Ik kan je helpen. Zullen we afspreken of bellen?
Hg Milton van Haren