Vraag

7 maart 2022
Profielfoto van M. Weerheim
Student

“Hoe kan ik Positieve Gezondheid (Spinneweb) inzetten voor het meten van gezondheid van een wijk? Is hier een vertaalslag voor beschikbaar?”

Toelichting

Voor mijn afstudeeronderzoek wil ik de wensen en behoeften ten aanzien van het bevorderen van gezondheid en welzijn in kaart brengen. Ik ben op zoek naar een manier waarop dit het beste kan en ben nu bij het Spinnenweb van Positieve gezondheid gekomen. Is er een vragenlijst of iets dergelijks wat bruikbaar is om de gezondheid van een wijk in kaart te brengen?

Motivatie

Hoe brengen andere mensen wijkgericht de kansen en behoeften in kaart? 

Profielfoto van Anita Verstappen
Vitaliteitsmakelaar, Ondernemer

Hallo M. Weerheim,
Als aanvulling op de waardevolle reacties die ik lees kan ik uit ervaring aangeven dat Positieve Gezondheid specifiek niet meetbaar is. Echter de (GGD) parameters wel; zoals de gevolgen van meer eigen regie en veerkracht. Mooi om dit vanuit de specifieke verlangens/pijnpunten in te zetten en dat is "wijkspecifiek".

Profielfoto van Corina Martin
Coordinator

Hallo,
In de wijk Achtse Barrier in Eindhoven waar ik werkzaam ben voor GROZzerdam (van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag) heeft een student van Fontys een meting gedaan aan de hand van een zelfgemaakte vragenlijst m.b.v. Positieve Gezondheid. Dit was in samenwerking met de GGD. Ik kan voor je vragen of het akkoord is dat ik jou met haar in contact breng.

Profielfoto van Marielle Schipperen
Projectcoördinator

Mooi dat je hiermee aan de slag wil M. Weerheim.

Lastig om passend te reageren met beperkte informatie.

Wat maakt dat je Positieve Gezondheid wilt meten? Wat wil je precies 'vangen en vastleggen'?

In essentie is het spinnenweb bedoelt als gespreksinstrument. Wat betekent vooral gesprekken voeren met mensen vanuit oprechte nieuwsgierigheid.

En verder zijn er veel verschillende manieren om gezondheid en behoeftes in wijken in kaart te brengen. Dus op zn grote vraag is niet 1 antwoord te geven.

De GGD brengt elke 4 jaar voor de groepen jeugd/jongeren en volwassenen/ouderen de gezondheid in kaart met de gezondheidsmonitor. Zij zijn dus een bron van kennis. Dit wordt oa ontsloten via waarstaatjegemeente.nl of via de site van de GGD zelf.

Ik weet niet vanuit welke organisatie je je afstudeer onderzoek doet maar check bij welzijnswerk en/of de GGD wie hiermee misschien al bezig is of ervaring mee heeft.

bijvoorbeeld zijn in Deventer jaren gelezen verdiepende gesprekken gevoerd met groepen inwoners over gezondheid. Daarin hebben inwoners op kaartjes geschreven wat voor hen belangrijk is in hun gezondheid. Daarna zijn die antwoorden te clusteren samen met de inwoners en is gekeken wat er zowel uitkomt per groep. (vaak komt dat overeen met het spinnenweb van positieve gezondheid) Daarna kan je vragen: Wie of wat helpt je daarbij? (hulpbronnen). En wie of Wat mis je daarin nog?(hiaten) Daarbij kan je ook vragen waar zij zelf een stap willen maken naar meer gezondheid of meer kleur in het leven als individu of als groep.

Marja de Jong is de onderzoeker die dit in Deventer heeft toegepast. https://www.researchgate.net/profile/Marja-De-Jong

Een andere aanpak is die van Louisbolk instituut
https://www.louisbolk.institute/downloads/3444.pdf
https://www.iph.nl/kennisbank/de-wijk-gezonder-maken-met-het-spinnenweb/

Ook de ROS'en hebben hun methoden en werken hierin samen met de GGD. En die noemen dat populatie gericht werken https://www.proscoop.nl/populatiegerichte-zorg-2/


Dus hele verschillende manieren om zn grote vraag te beantwoorden.

Profielfoto van Addy van Beek
Sociaal werker

Hoi, als er een organisatie is in de gemeente/wijk die de digitale tool van het spinnenweb heeft gekoppeld aan de eigen website is daar mogelijk informatie uit te halen. Of je kunt dan pro-actief mensen vragen om via die weg het spinnenweb invullen. Bij IPH kunnen ze je daar meer info over geven.
Of je nodigt mensen uit (op straat/bij winkels enz) om ahv het spinnenweb met jou hierover in gesprek te gaan. En ik denk dat je ook op basis van de items gekoppeld aan het spinnenweb zelf wel een vragen/themalijst kunt maken.

Profielfoto van Juanita van der Hoek
Juanita van der Hoek
Programmamanager sociaal domien

Positieve gezondheid is ontwikkeld om met iemand in gesprek te gaan over zijn/ haar gevoel en wat er speelt. Het is niet bedoeld als meetinstrument en het is evenmin bedoeld om gezondheid van een wijk te meten.
Binnen de gemeente Maashorst (en voorheen binnen de gemeente Uden) zijn de domeinen van positieve gezondheid vertaald naar 12 meetpunten voor gezonde wijken waarbij zowel vanuit ruimtelijk als sociaal domein wordt gekeken naar 'gezondheid':

-Natuurgebruik
-Ecologische vitaliteit
-Economisch vitaal
-Ruimtelijke identiteit
-Bereikbaarheid
-Gezondheid omgeving
-Verantwoorde energie
-Basisvoorzieningen
-Woningdiversiteit
-Veilig voelen
-Zelfredzaamheidsprofiel
-Bewonersdiversiteit
Daarbij werken we op basis van dat, o.a. uit Brabantscan, waarstaatjegemeente en eigen data uit klantregistratiesystemen.