Vraag

7 januari 2022
Profielfoto van Addy van Beek
Sociaal werker

“Wie kent er praktijkvoorbeelden uit het sociaal werk of welzijnswerk in het werken met Positieve Gezondheid (en het Spinnenweb)?”

Toelichting

In onze organisatie gaan we aan de slag met Positieve Gezondheid. De eerste stap is dat we met het team een basistraining volgen om kennis te maken met het gedachtengoed van Machteld Huber/IPH. Ik ben op zoek naar voorbeelden uit de praktijk vanuit sociaal werkers die hier al wat langer mee aan de slag zijn (ter inspiratie). Dus bijvoorbeeld activiteiten/projecten die vanuit het PG-concept zijn ontwikkeld voor groepen, in wijken, buurtsport, en ook waarin je juist samenwerkt met andere partners

Motivatie

Ik verwacht dat we zelf ook op allerlei leuke bruikbare ideeën komen maar het lijkt me heel waardevol en inspirerend om praktijkervaringen van elders te kennen

Werkgebied

Bint Welzijn, we zijn actief in de gemeente Sint-Michielsgestel (N-Br). Werksoorten: jongerenwerk, opbouwwerk/wijkwerk, nieuwkomers, buurtsport, ouderenwerk, vrijwilligerswerk

Profielfoto van Theo Groenen
Vrijwilliger

Beste Addy, Positieve gezondheid, ht spinnenweb, is heel goed te gebruiken bij keukentafel gesprekken om eerst duidelijk te krijgen hoe de persoon(en) in het leven staan.
Heel veel succes.
Met vriendelijke groet, Ouderenconsulent Theo.

Beste Addy,

Kijk ook gerust eens op www.indekerngezond.nl
Een wijkinitiatief in Utrecht gebaseerd op Positieve Gezondheid. Volledig opgezet voor en door de wijk.
Je kunt bij ons ook de trainingen Werken met Positieve Gezondheid (van IPH) volgen en dan kun je ook ter plekke zien hoe we dit vormgeven. Welkom!

Profielfoto van Maaike Smith
Coördinator welzijn op recept

Hoi Addy,

Vanuit Woej werken we in de gemeente Leidschendam - Voorburg (ZH) met welzijn op recept. (Net als in bijvoorbeeld Aalten) Een samenwerking tussen de huisartsen en het sociaal werk. Dit loopt al een aantal jaar en gaat heel goed. Een deelnemer van het welzijnstraject is een rollator vriendelijke wandelclub gestart met wat ondersteuning. Hier lopen ook weer veel mensen mee die later zijn aangemeld voor welzijn op recept. Er wordt gewandeld vanaf een wijk en diensten centrum. Nadat mensen geactiveerd zijn door het wandelen blijven ze vaak nog even voor koffie, lunch of andere activiteiten. Er ontstaat ook echt contact tussen mensen.

Heel leuk dat je nu ook aan de slag gaat met positieve gezondheid. Heel veel succes en mocht je meer willen weten dan kun je me altijd contacten.

Groeten Maaike

Profielfoto van Helene den Breeker
Mantelzorgconsulent gemeente Aalten

Dag Addy, drie collega's van mij binnen Figulus Welzijn in de gemeente Aalten werken vanuit PG binnen het project Welzijn op Recept, in samenwerking met huisartsenpraktijken.
Wil je meer weten, dan kan ik hun namen aan je doorgeven.
Hoor wel.
Groet!

Profielfoto van Maria Jolanda Peper
Gezondheidswetenschapper, ervaringsdeskundige, vrijwilliger

Hoi Addy,
In Buurtclub Leefstijl is Positieve Gezondheid (PG) de basis. Als we starten met een groep deelnemers, die samen op een informele en gezellige manier willen werken aan hun leefstijl, dan is de eerste bijeenkomst gericht op kennismaking met elkaar, met wat we onder leefstijl verstaan en de rol van PG hierin. Er volgt uitleg over het spinnenweb, dat iedereen als huiswerk gaat invullen en tijdens volgende bijeenkomst met elkaar kan delen, als men dat wil. Tijdens die bijeenkomst gebruiken we motivational interviewing om in kleine groepjes, niet alleen om elkaar beter te leren kennen maar ook om samen stil te staan bij het formuleren van leefstijldoelen en de stapjes te gaan zetten die hiervoor nodig zijn. De stapjes zijn tijdens de daarop volgende bijeenkomsten terugkomende onderwerpen. Hierdoor komt de intrinsieke motivatie van deelnemers om aan leefstijl te werken geregeld aan bod, waarop de inhoud van de bijeenkomsten wordt afgestemd (onderwerp, uitnodigen expert, organiseren vorm van sport/bewegen enz..). Men kan dan monitoren hoe het eea loopt en wat bijgesteld kan worden, met hulp van - en naar elkaar en wat Buurtclub Leefstijl daarin kan betekenen. PG is een rode lijn in de bijeenkomsten, in het Programma van Buurtclub Leefstijl. ( Zie eventueel de website www.buurtclubleefstijl.nl. hoewel de website op dit moment een achterstand heeft wat ontwikkelingen betreft.) succes met alles!

Profielfoto van Hisko Baas
Hisko Baas
Vrijwilliger

Hallo Addy.
probeer bij een overkoepelend orgaan( inspectie ? ) de

werkwijzen van sociaal werk in kaart te brengen, met name over de spinnen-

web aanpak .Zoek centraal resultaatervaringen.

Heb voor jou enige praktijkvoorbeelden

Vooraf: deze spinnenweb methode moet alle kans van slagen hebben.

Een mens moet in balans zijn. Lichaam en geest zijn 1 Positieve gezondheid.

Medewerkers van het maatschappelijk werk zetten het spinnenweb

regelmatig in bij een intake en afronding van een traject

Schoolmaatschappelijk werk maakt ook gebruik van het spinnenweb

als tool om de hulpvraag van een jongere helder te krijgen. Succes.

Het is zeer de moeite waard. Met vriendelijke groet, Hisko Baas

Profielfoto van Marjo Koppert
Bestuurder & coach/begeleider

Goede morgen Addy,
Stichting De Roodkapjes werkt vanuit "amplitie" . Op dit moment ben ik ( Marjo Koppert) in opleiding tot amplitie-deskundige. Amplitie staat voor het vergroten van het positieve. Van welvaart naar welzijn.
Misschien interessant om een keer te kijken op onze website: www.deroodkapjes.nl

Profielfoto van Sheby Hogenbirk
Beleidsadviseur

Hoi Addy,

In Ridderkerk werken we met de brede school/ IKC visie aan de hand van het model 'Positieve gezondheid' van Machteld Huber. In de bijlage een voorbeeld. We kunnen bellen als je nog af wilt stemmen!

Fijne avond!

Groetjes,

Sheby

Profielfoto van Nathalie van Somers
Adviseur Positieve Gezondheid

Beste Addy,

Ik ben adviseur PG bij Welzijn Teylingen. Ons team wordt binnenkort getraind, zodat we allemaal dezelfde taal spreken wanneer we in gesprek zijn met clienten/netwerkpartners.
Ikzelf gebruik de methodiek in alle gesprekken die ik voer en ik merk dat je mensen anders kunt laten kijken naar een voor hen minder rooskleurige situatie. Het gebruiken van de tool 'het spinnenweb', kan verduidelijken hoe mensen ervoor staan en wat zij zelf kunnen doen (of laten) om zich beter te voelen.
Wij werken samen met huisartsen, POH's, maar ook met de ISD. Binnenkort starten we met spreekuren PG in buurtkamers, maar ook individuele cases pakken wij op. Veel succes en altijd bereid tot meedenken! Hartelijke groeten.

Profielfoto van Wilma Hartman
Eigenaar Hartman Coaching ~ Leefstijl & Vitaliteit trainer / coach

Hoi Addy
Heel interessant om alle reacties te lezen.
Ik ben in Best de coördinator van een project waarbij we laagdrempelig en op basis van Positieve gezondheid een programma aanbieden aan inwoners.
Met groepsbijeenkomsten, die steeds een dimensie uit het spinnenweb behandelen en een individuele intake en evaluatie.
Na 3 maanden met 7 groepsbijeenkomsten en de 2 individuele sessies worden over de rest van het jaar 3 terugkomsessies aangeboden voor de groep.
Zo volg ik of het nieuwe gedrag vast kan worden gehouden of dat er iets is wat aandacht vraagt.
We zijn aan het werven voor de tweede tranche en in de samenwerking met diverse lokale professionals, nodigen we deelnemers uit alle leeftijdsgroepen uit.
Mijn eerste ervaringen zijn positief. Bewustwording en delen van ervaringen in de groep werkt aanstekelijk!
Wil je meer weten, ik sta je graag te woord!
Hartelijke groet,
Wilma

Profielfoto van Riemie van Van Dijk
Storytelling specialist

Hoi Addy. Ik heb zelf positieve ervaringen met het meten van impact/ effect door middel van positieve gezondheid. Eigenlijk spreek ik liever over veerkracht, want dat dekt in mijn ogen beter wat welzijnswerk doet: empowerment (versterken van beschermende factoren) zorgt voor meer veerkracht. De persoon of de groep is weer of meer in staat zelf te dealen met de uitdagingen (fysiek, sociaal en emotioneel) die het leven stelt. Ik heb o.a. zo de effecten gemeten van een project om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te versterken, de effecten van samenlevingsopbouw (opbouwwerk), jongerenwerk/Maatschappelijke Dienst Tijd.

Profielfoto van Marcia De Groot
Coördinator Adamas Inloophuis

Hallo Addy,
Wij werken veel samen met welzijnsorganisaties> Hierbij een podcast die vooral gericht is op mensen die geraakt zijn door kanker maar wellicht kun je er wel wat voorbeelden uit gebruiken ter inspiratie? https://open.spotify.com/episode/31qTGwwZXyLONlAwHMvAlp?si=9qWeGki-QDKf17Vh6re4kQ&dl_branch=1&nd=1
Succes en vooral ook veel plezier.
Blijf Positief Gezond, groetjes Marcia

Profielfoto van Jan Walburg
Student

Dag Addy,

een interessante ontwikkeling is het concept Welzijn op recept, een samenwerking tussen artsen en sociaal-maatschappelijk werkers. Het beste is om te googelen op die term. dat biedt een heel scala aan toepassingen. Kijk ook naar de publicatie met het overzicht van Welzijn op recept in Nederland.

Succes,

Jan Walburg

Profielfoto van Lidwien Schweitzer
Manager en verbinder

Hai Addy,
Bij de Gouden Mannen (oudere migrantenmannen) in Amsterdam wordt een aangepast spinnenweb ingezet als start van een veranderproces.
https://goudenmannen.nl/
Voor vragen kan je terecht bij Magdy Khalil magdy@goudenmannen.nl
Succes.

Profielfoto van Wimke Overbeeke
Schuldhulpverlener en coordinator schuldhulpvrijwilligers shv zeeland

beste addy

mijn collega uit limburg is erg enthousiast en deskundig op dit onderwerp.

cees.bontekoe@legerdesheils.nl

gr wimke

Profielfoto van Mieke Rook
Ouder- en Kindadviseur

Hallo Addy,

Zie bij stichting Doras in Amsterdam Noord: https://doras.nl/gezond-noord/

Vriendelijke groeten, Mieke Rook.

Profielfoto van Birgit Birnie
Communicatieadviseur

Hoi Addy, we hebben een film gemaakt over een mooie samenwerking met een sociaal werker en geestelijk verzorger, die beiden vanuit hun expertise, thuiswonende ouderen begeleiden bij zingevingsvragen.

Zie de film en meer info: https://www.agora.nl/nieuws/impressieverslag-masterclass-zingeving-in-het-sociaal-domein/

Geestelijk verzorgers bieden thuiswonenden ondersteuning bij zingevingsvragen vanuit ruim 40 landelijke Centra voor Levensvragen. Zij werken samen met sociaal werkers, wijkwerkers, huisartsen, praktijkondersteuners, wijkverpleegkundigen en andere professionals.
Meer info: https://www.agora.nl/pratenoverlevensvragen

Hartelijke groet, Birgitte Birnie, communicatieadviseur Agora

Profielfoto van Josette Van Loon
Adviseur

De stichting Zijn Op Goeree Overflakkee werkt hiermee.

Dit zijn de contactgegevens.
De Dillenburg

Juliana van Stolberglaan 19A
3241 GL Middelharnis
Nederland
T (0187) 482 400
F (0187) 489 115
E receptie@zijngo.nl

Veel succes, groetjes Josette van Loon van Samergo

Profielfoto van Leonieke Pieket weeserik
Projectleider cultuur en sociaal domein

Hoi Addy, Tijd van je Leven is een heel gaaf project waarbij ze het instrument op meerdere momenten hebben gebruikt. Ik heb het zelf ook gebruikt bij intake gesprekken met jongeren en ze de leefgebieden op een beeldende manier laten uitbeelden. (anders dan talige aanpak) en op de website van cultuuroost vind je ook mooie aanbevelingen. Succes!

Profielfoto van Mirjam Schurings
Beleidsmedewerker

Ik heb zelf (nog) geen praktijkvoorbeelden maar ik weet dat Wij Zijn Traverse Bergen op Zoom er al een tijdje mee werkt. Misschien dat je daar contact mee op kunt nemen?

Profielfoto van Carla Vermeulen
Adviseur welzijn

Ik werk als welzijnsadviseur bij Stichting ZIJN een welzijnsorganisatie op Goeree-Overflakkee. Wij werken al een tijdje met het spinnenweb van iPH bij individuele ondersteuning van onze cliënten. We gebruiken het met name als gespreksinstrument. Aan de hand van de zes aandachtsgebieden bespreken we waar de energie zit, wat hen kan motiveren om zaken in beweging te krijgen. Het kan zorgen voor inzicht en actie.
Bij groepen zetten we dit instrument (nog) niet in, maar het werkt natuurlijk altijd om te focussen op wat wel kan i.p.v. op de beperkingen.
Ik hoop dat je iets kan met deze informatie, veel succes!

Groeten Carla Vermeulen

Profielfoto van Pascalle de Looff
Regiocoordinator , projectleider en vertrouwenspersoon

Hoi Addy,

Een van mijn collega's uit Noord-Brabant heeft een positief gezondheidsspel ontwikkeld. In 2022 wordt dit opnieuw getest met geïnteresseerden. Wellicht iets voor jullie?

Het is een spel dat mensen op een speelse, laagdrempelige en uitdagende manier kennis laat maken met Positieve Gezondheid. Iedereen kan zo leren wat Positieve Gezondheid voor hem of haar betekent en kan ermee aan de slag. Dit draagt bij aan de kwaliteit van leven van kwetsbare mensen.

Bij interesse kun je contact opnemen met : Nelleke Maathuis: NMaathuis@zorgbelang-brabant.nl