Dank voor het delen van deze ervaring. Erg boeiend om te lezen, want Cuba is ook door de boycot een redelijke blinde vlek voor de 'westerse' wereld. Ik ben benieuwd hoe je zelf aankijkt tegen de verschillen in politieke maar ook economische aansturing. Volgens mij bestaan in Nederland vergelijkbare initiatieven, maar de markt blijft prikkelen waardoor het effect van - in opzet - vergelijkbare initiatieven mogelijk anders uitpakt. Ben benieuwd om te lezen hoe anderen daarover denken!
Ben ik het mee eens. We zien de positieve resultaten van "Welzijn op recept". Dit zou in het traject daarvoor (voor WoR) een prima aanvulling kunnen zijn. Wel is daar onderling vertrouwen nodig tussen gezondheid, zorg en welzijn.
Mooie beschrijving van de werkwijze in Cuba. Veel om van te leren ook, ondanks de verschillen. Hopelijk wordt in die nieuwe stelselherziening de handschoen opgepakt om ook echt preventief te gaan werken! En dan bedoel ik niet preventief als er al iets aan de hand is, maar werkelijk preventief! We hebben hier in Nederland een prachtig fijnmazig netwerk op wijkniveau voor kinderen en jongeren en hun ouders/verzorgers, u schreef het al: de jeugdgezondheidszorg. Wat zou het mooi zijn als we echt vanuit de burgers gaan denken en op dat wijkniveau aanwezig zijn en blijven. Met de jeugdgezondheidszorg, met het sociaal werk, met de kinderopvang en het onderwijs. En wellicht vergeet ik nu nog andere organisaties te noemen, waarvoor excuus. Organisaties die zich nu al voor alle kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers inzetten en dat samen met hen doen. En als er zorgen of klachten zijn dan pas komen de de zorgorganisaties in beeld. Vroegsignalering begint in mijn ogen voordat er risicofactoren of problemen zijn, dat begint met het 'gezond' houden van wat al goed gaat en daarop inzetten.
Zeker mee eens! Gemeente Hillegom zijn hier al heel goed mee bezig.(oa. ook door "welzijn op recept") Samen (met de formele en informele zorg) kunnen wij de gast/patient/client op de juiste manier ondersteunen . Wij bij het Adamas Inloophuis (een inloophuis voor mensen die geraakt zijn door kanker) zijn ook "bruggenbouwers" om onze gasten a.h.v. "positieve gezondheid" hun veerkracht weer te laten hervinden. Dit doen wij ook door samen te werken met huisarts, sociaal makelaar, fysio, coach etc. www.adamas-inloophuis.nl
Ondanks jouw vraag ‘wie is het er mee eens?’ Wil ik zeggen dat ik het er niet mee eens ben. Niet zozeer vanwege de inhoudelijke argumenten, maar veel meer over het systeem denken (stelselherziening). Laten we een keer ophouden om de oplossing te zoeken in het systeem of in de structuur. (Ik neem aan dat bij de vorige wijzigingen er ook hele knappe koppen ernaar hebben gekeken). Laten we uitgaan van de kwaliteit van de professional. Die moeten elkaar toch kunnen vinden!? Laat de financiering en de verantwoording geen sta in de weg zijn. Het gaat om de hulpvraag en de ondersteuning. Regel dat in een stelselwijziging. En neem daarin op, met hoofdletters; ER WORDT VAN IEDEREEN VERWACHT DAT NOG STEEDS ZELF WORDT NAGEDACHT.
Daarmee voorkomen we dat we ons achter het systeem verschuilen en dan niet de goede dingen doen die nodig zijn.