Vraag

18 februari 2020
Profielfoto van Geert Teitsma
Geert Teitsma
Adviseur positieve gezondheid

“Wie heeft ervaring met positieve gezondheid bij cliënten met dementie? Ik weet dat er een eenvoudige tool is, maar hoor graag ervaringen over gesprekken en gezamenlijke besluitvorming.”

Profielfoto van Vera Haafkens
Verpleegkundige ouderenzorg en specialist Positieve Gezondheid

Hoi geert,

Ik ben werkzaam als trainer Positieve Gezondheid en verpleegkundige in de ouderenzorg. Wij zijn nog volop in beweging, maar merken iom welzijn met gespecialiseerde verzorgende psychogeriatrische opleiding, dat cliënten met dementie goed reageren op een levensboek. Met plaatjes hieruit ontstaat een beleving en gesprek. Misschien heb je hier iets aan?

Profielfoto van Marieke Nanninga
Projectleider

Hoi Geert, inmiddels hebben wij wat meer ervaring met het inzetten van het gedachtegoed bij mensen met een verstandelijke beperking. Jolanda Fritsma heeft hier onlangs een sessie in gegeven bij een instelling met bewoners en zorgverleners. Dit werkte erg goed! Ook voorbereid samen met een collega van ons met een verstandelijke beperking zelf. Dat gaf ook mooie inzichten en aanvullingen. Lastig om ons enthousiastme hierover op papier te delen. Onder andere ook gewerkt met de dobbelstenen van Positieve Gezondheid. En ook bewoners leerden hierdoor nog weer meer over elkaar. succes met je zoektocht! Leuke/goede vraag!
Groeten, Marieke

Beste Geert,
Ik heb geen pasklaar antwoord, maar ik heb mijn ouders, mijn moeder had vasculaire dementie, een aantal jaren zelf verzorgd door een huisje te huren vlak bij mij en zo voor hen te zorgen. Er zijn zoveel soorten dementie, natuurlijk hebben wij ook onze zeer moeilijke momenten gehad, maar door hen zoveel mogelijk bij het normale leven te betrekken, met kleine dagelijks terugkerende rituelen van heel eenvoudig samen koffie drinken, hen met regelmaat bij mij thuis te laten eten, zeker proberen zoveel mogelijk de structuur van hun leven in tact te laten, voor zover mogelijk, dat is wat mij het sterkst bij blijft. Muziek, zij speelde zelf piano, ik heb een conservatoriumopleiding, ook dat droeg bij aan levenskwaliteit. Natuurlijk was ik daar heel veel mee bezig, ik was heel veel bij hen, elke dag om juist die structuur weer aan te brengen, die hun dagelijks leven vorm gaf. Volgens mij is geen prikkels geven heel slecht. Ieder mens heeft toch zijn eigenheid die volgens mij nooit helemaal verloren gaat, dat stukje vinden en versterken geeft zoveel troost. Dat is waar ik ook in mijn mantelzorg nu echt in geloof en ik schrik soms wel eens heel erg hoe er aan de mens eigenlijk voorbij wordt gegaan, aan zijn of haar wezenlijke behoeften,
Ik wens je heel veel sterkte toe,
Met hartelijke groet,
Kathy Anita de Vries

Profielfoto van Sjef van der Klein
Sociaal Werker

Ik kijk nieuwsgierig mee, ben erg benieuwd of iemand hier ervaring mee heeft

Profielfoto van Toos Aarsel
Gespecialiseerd Wijkverpleegkundige NAH

Hallo Geert,

Als aanvulling op alle goede info die je al hebt gekregen:
Bij sommige cliënten met NAH / dementie merk je dat het moeilijk voor hen is om gevoelend / beleving een cijfer te geven. Ik heb gekleurde smileys gelamineerd. Van groen tot donkerrood met aan de achterkant een cijfer. Los van elkaar kunnen mensen, terwijl je erover praat, de kleur (cijfer) voelen.
Dit werkt soms ook goed.
Succes.

Profielfoto van Miriam Sturkenboom
Arbo-adviseur & Dialyseverpleegkundige

Erik Scheerder,
De professor in gebied van hersenactiviteit kan jullie daar alles over vertellen.

gewoon mailen en/of informatie vragen

groet Miriam

Profielfoto van Malou Timmers
Adviseur

Hallo Geert,

Goede en leuke vraag! Leuk ook om de ervaringen van anderen in de praktijk hier terug te lezen als antwoord op jouw vraag.
Vanuit iPH is er vorig jaar, in samenwerking met meerdere partijen, een handreiking en toolbox ontwikkeld voor de toepassing van Positieve Gezondheid bij de doelgroep ouderen.
Lees hier meer erover: https://iph.nl/hoe-je-positieve-gezondheid-kunt-inzetten-bij-ouderen/ hier staan ook de linkjes naar de handreiking en toolbox.
In de handreiking gaat we ook in op de doelgroep mensen met dementie:

Mensen met dementie
Ook voor mensen met dementie is Positieve Gezondheid van waarde. Veel zorgprofessionals hebben de
ervaring dat mensen met dementie vaak nog goed kunnen aangeven wat zij belangrijk vinden in het
leven. Ze vinden het echter soms wel lastig in te schatten welk cijfer ze willen geven per dimensie.
Maar dat is niet erg. De winst zit immers vooral in het gesprek dat je voert met de oudere naar
aanleiding van het invullen van het spinnenweb. Overigens is sinds juni 2019 ook een vereenvoudigde
versie van de tool beschikbaar, die een goed alternatief kan bieden. Daarin is de taal vereenvoudigd en
wordt er meer gebruikgemaakt van smileys die gevoelens helpen duiden.

Succes!

Profielfoto van Cisca van der Meijs
Trainer Positieve Gezondheid

Hallo Geert,
Ik heb goede ervaringen met het werken als Hartenclown, een soort Mimakkus; het gaat dan vooral om het aansluiten bij de belevingswereld door zintuiglijke prikkeling.
Zelf ben ik dan kleurrijk gekleed in een knalgeel gebloemd jurkje, rode schoenen, een bont mutsje of hoedje en een bont tasje met attributen. Ik heb een een rode neus op, maar verder niks geschminkt, omdat dat bedreigend kan zijn.
Ik heb een klein muziekdoosje, een mondharmonica, een hawai-slinger, zachte balletjes, een knuffelhond, lavendelgeur, 4711...
Ik geef de mens een hand en zeg: Van harte proficiat met deze mooie dag...
Dit zet een heel positieve sfeer neer, alleen al door het handen schudden en van harte proficiat...
Een zacht balletje rollen naar een bewoner aan tafel, brengt een beetje reuring en vaak vangen de mensen hem op en rollen terug...
Het gaat om het doorbreken van de grijze sleur, waardoor het leven voor een moment weer een beetje kleur krijgt...
Mijn demente schoonmoeder kon iedere keer weer helemaal lyrisch worden, als ik vroeg naar haar eerste liefde...ik hoefde de naam maar te noemen en dan zat ze weer te glunderen als een jonge deerne...
Ik hoop dat je hier iets aan hebt?
Heel veel succes!
Groetjes,
Cisca

Profielfoto van Hans Samson
Mantelzorger

Zoek contact met Instituut Positive Health via hun site of heb je dat al gedaan
vriendelijke groet
Hans

Profielfoto van Jaap Berends
Initiatiefnemer-bestuurder

Dag Geert , ik moet denken aan Dementalent, die mensen vragen als vrijwilliger mee te werken op basis van wat zij kunnen.

Profielfoto van Chantal Welling
Implementatiecoach/trainer/kwartiermaker Positieve Gezondheid en De Nieuwe GGZ

Hallo Geert,
Een beetje moeilijk om mijn ervaringen in een geschreven bericht te delen.
In mijn ervaring gaat positieve gezondheid, dan vooral om het deel "present zijn" in de benadering van de persoon met dementie.
Het in verbinding zijn, lichamelijk en/of oogcontact.
Zelfreflectie in het contact met de ander.
Je mag me gerust bellen op 06-45406283, voor een gesprek hierover.

Profielfoto van Marcia De Groot
Coördinator Adamas Inloophuis

Hallo Geert, ik heb de test een paar x vanuit een prive situatie gedaan met ouderen (80+) die dement zijn. Ik gebruik dan puur de losse test en doe zelf het gesprek. Echt mooi om te tool in te zetten. In mijn werk (bij een inloophuis voor mensen met kanker) gebruiken wij de tool dagelijks. Heb er veel ervaring mee. Mocht je meer willen weten.. bel me gerust. Groeten Marcia de Groot 0642021359