Vraag

20 oktober 2021
Profielfoto van Sanne Vingerhoeds
Psycholoog

“Hoe passen zorgaanbieders positieve gezondheid toe binnen de organisatie en met cliënten?”

Toelichting

Er komt steeds meer aandacht voor positieve gezondheid, zo ook in de psychologenpraktijk waar ik werkzaam ben. Wij zijn op zoek naar ervaringen van andere zorgaanbieders in het toepassen van positieve gezondheid, zowel intern in de organisatie (vitaliteit, voortgangs- en functioneringsgesprekken, etc.) en in het behandelcontact met cliënten. Op deze manier hopen we van elkaar te kunnen leren. 

Profielfoto van Vera Haafkens
Verpleegkundige ouderenzorg en specialist Positieve Gezondheid

Hoi Sanne,

Ik ben Vera Haafkens, Trainer Positieve Gezondheid en werkzaam in de ouderenorganisatie van Klein Geluk te Apeldoorn.
Vanaf het moment dat wij de visie van Positieve Gezondheid hebben omarmt, proberen wij deze te implementeren in de organisatie en maken we gebruik gemaakt van elkaars talenten. Dat wil zeggen, van collega's maar ook van cliënten.
Het zorgplan wordt opgesteld aan de hand van het spinnenweb, wat is kwaliteit en wat wil iemand nog bereiken of doen? Naar collega's moet dit nog doorgevoerd worden, maar ook de functioneringsgesprekken moet via het spinnenweb gevoerd worden. Hoe staat iemand op dit moment in zijn werk leven en wat wil iemand nog veranderen? Welk doel wordt er gesteld en hoe wil iemand dit bereiken?
Dit is een meerjarenplan, maar zeker de moeite waard!!

Profielfoto van Aukje Zegers
GZ-psycholoog

Hallo Sanne,
Wij werken intern vooral vanuit de positieve psychologie, waar de positieve gezondheid een duidelijk aandachtspunt bij is.
In de therapie en behandeltrajecten proberen we naast de focus op klachten, nadrukkelijk aandacht te hebben voor veerkracht en talenten. Dit met als doel om een jongere en zijn gezin naast meer welbevinden, ook meer kracht te geven om in de toekomst om te kunnen gaan met tegenslag.
Dit doen we op basis van ontwikkelde werkmiddelen die de self-efficacy, motivatie, talentontwikkeling en positieve emoties van een jongeren vergroten.
In gesprekken met collega's en medewerkers zijn we voornemens, en voeren we ook al steeds meer gesprekken rondom deze thema's, waarbij er dus aandacht is voor gevoelens en gedachten als "ik kan het, ik wil het, ik haal het beste uit mezelf en ik voel me gelukkig". Als zowel clienten als collega's weten wat deze gevoelens/gedachten aanwakkert, kunnen we daar actief gebruik van maken.
We proberen daarnaast te toetsen waar rondom deze thema's, de barrières en vrees voor verandering zit, en dan actief daar op in te spelen. Vaak zien we namelijk dat een jongere aangeeft iets niet meer te willen, maar vaak zit daar een gevoel van falen (en dus een gebrek aan self-efficacy onder), waar we dan gericht op inspelen.
Vriendelijke groet, Aukje Zegers

Profielfoto van Markwin van Veelen
Fysiotherapeut

Hoi Sanne, ik gebruik de tool door deze via de website door patiënten in te laten vullen. Vervolgens is dit het gespreksdocument, met als belangrijke vraag wat vindt de patient van de score en waar wilt de patient wat mee. Het is dan zeker niet altijd dat alle hulpvragen binnen het domein van de fysiotherapie vallen en dan is het kijken waar dan wel.

Profielfoto van Toine Struijcken
Toine Struijcken
Projectmanager

Wij organiseren workshops positieve gezondheid voor onze medewerkers met als toepassingsgebied jezelf, de cliënt of je collega/medewerker (HR)

Profielfoto van Mia Nijland
Directeur en orthopedagoog

Hoi Sanne

Wij bieden dit aan bij de zorgadvieswinkel Beleefstijl Salland in Wijhe, gericht op de particuliere markt. Hier kunnen mensen terecht die zorgvragen hebben, groot of klein en leeftijd- en doelgroeponafhankelijk. Daarnaast is de vragenlijst opgenomen in onze (onafhankelijke) adviestrajecten op maat.

Groet
Mia Nijland
Orthopedagoog

mia@beleefstijlsalland.nl

Profielfoto van Marcia De Groot
Coördinator Adamas Inloophuis

Hallo Sanne, Wij zetten de tool dagelijks in bij onze gasten : patiënten die geraakt zijn door kanker. Maar ook bij het jaargesprek met vrijwilligers.

Mocht je een half uur de tijd hebben, luister dan gerust onze podcast hierover vol praktijkvoorbeelden: https://www.adamas-inloophuis.nl/over-adamas/positieve-gezondheid

Of kom een keer langs bij het www.adamas-inloophuis.nl
Groetjes Marcia

Profielfoto van Jeanine Sinke
Jeanine Sinke
Specialist eenzaamheid

Hoi Sanne,

Ik ben er zelf niet werkzaam maar ik weet dat de organisatie Zorgstroom Positieve gezondheid geïmplementeerd heeft binnen de organisatie. https://www.waardigheidentrots.nl/wp-content/uploads/2017/04/Positieve_gezondheid_Zorgstroom_AnnetTramper.pdf

Groet, Jeanine Sinke