Vraag

16 september 2021
Profielfoto van Carla van der Avoird
Beleidsmaker

“Zijn er professionals die gebruikmaken van een intervisiemethode gebaseerd op positieve gezondheid? Of waarin de principes van het gedachtengoed is vertaald? Zoja, welke methode wordt er dan gebruikt?”

Toelichting

Het hebben van het goede gesprek, de eigen kracht, groei en ontwikkeling bij de ander aanwakkeren is wat we als professionals graag doen in ons werk. Het werken met het spinnenweb en oplossingsgerichte vraagstelling helpen hierbij. Maar als we zelf reflecteren tijdens professionele intervisie, hoe doen we het dan? Heeft iemand ervaring met een -positief gezond-  intervisiemodel? 


De 'roddelmethode' wordt bij ons vaak gebruikt als methode, dat geeft voor de inbrenger soms nieuwe inzichten maar incluseert de persoon in kwestie eigenlijk niet. De andere leden 'roddelen' over de inbreng en denken door hem/haar niet met hem/haar. Dus vandaar de vraag, zijn er ook methodes waarin de principes van PG meer zijn geintegreerd?

Werkgebied

Jeugdgezondheidzorg / sociaal maatschappelijk werk.

Profielfoto van Christiane Schrijver
Wijkverpleegkundige

Beste Carla,

Wij maken gebruik van de Intervisieschatkist - 15. Collegiale advisering.
In bijgevoegd document kun je de de methode terugvinden.

Bij zowel de vragen, als de complimenten en het roddelen zou het punt positieve gezondheid standaard terug kunnen komen wanneer de wens hiertoe is.

Groet,

Christiane Schrijver
Wijkverpleegkundige

Hoi Carla,

Wij maken vooral gebruik van de Balint methode. Het mooiste is als de intervisiemethode bij de groep past (als je het vaker toepast).

Intervisie is het proces, wát je daarin ter sprake stelt, kan je zelf inrichten. Dat kunnen dus ook de aandachtsvelden van Positieve Gezondheid zijn.

Hopelijk helpt het een beetje. Als je een keer wilt sparren, laat maar weten!

Groetjes,
Monique
eHealth verpleegkundige en docent
MobileCare

Profielfoto van Jeanine Sinke
Jeanine Sinke
Specialist eenzaamheid

Hallo Carla,

Ik heb hele goede ervaringen met de oplossingsgerichte intervisie methode die ik heb geleerd bij Vraagkracht. Misschien heb je er iets aan. https://vraagkracht.nl/professionals/intervisie/

Fijne groet, Jeanine

Profielfoto van John Dierx
Lector

Hoi Carla,

Ik heb een handleiding geschreven ooit in opdracht van Burgerkracht Limburg over het doen van intervisie bij het werken met PG. Ik heb hiervoor de incident-methode uitgewerkt. We hebben deze methode ook in de praktijk getest en werkte erg goed. Inmiddels wordt deze in Limburg veel ingezet.

Vr Gr John

Profielfoto van Dominique den Brok
Dominique den Brok
Coördinator geestelijke zorg

Dag Carla
ken je Appriciative Inquiry (waarderende benadering); deze methode is niet direct gericht op de methodiek van Positieve Gezondheid maar gaat wel nadrukkelijk op zoek naar kansen en mogelijkheden ipv naar problemen en onmogelijkheden. Als je een opzet hiervan wilt weten dan laat maar weten.
hartelijke groet, Dominique den Brok

Profielfoto van Anita Verstappen
Vitaliteitsmakelaar, Ondernemer

Hi Carla,
Ik werk binnen Vitaliteitsmakelaars NL met de Jump Movement intervisie-methode. Dit sluit naadloos aan het gedachtengoed van PG; eigen regie oppakken vanuit intrinsieke motieven.
Graag deel ik verder info indien gewenst..
Succes en waardevol dat je op deze manier verbindingen legt.
Vitale groet,
Anita Verstappen

Profielfoto van Jan ten Klooster
Jan ten Klooster
Praktijk/werk begeleider