Vraag

12 augustus 2021
Profielfoto van Tirza van Dijk
Tirza van Dijk
Pijnconsulent

“Zijn er professionals die ervaring hebben met het verminderen van pijn door middel van Positieve Gezondheid? Ik ben op zoek naar wettenschappelijke artikelen over leefstijl bij patiënten die pijn hebben.”

Toelichting

Waarin duidelijk naar voren komt dat de pijn verminderd als de leefstijl is verbeterd door het inzetten van Positieve Gezondheid. 

Motivatie

Graag zou ik hier antwoord op willen hebben, omdat ik bezig ben met een kwaliteitsstuk te schrijven over patienten met pijn waarom zij hun leefstijl zouden moeten aanpassen.

Werkgebied

Ziekenhuis

Profielfoto van Karlien Luten
Leefstijl- en vitaliteitspecialist

Hoi Tirza,

Hoe is het afgelopen met je kwaliteitsstuk? Zou je het met ons kunnen/ willen delen?

Groeten, Karlien

Profielfoto van Karlien Luten
Leefstijl- en vitaliteitspecialist

Hoi Tirza,

Wat interessant dat je je hierin verdiept!

Leefstijl waaronder voeding, bewegen, ontspanning (mindfulness)/ omgaan met stress, slapen, roken en drinken, kan pijn beïnvloeden. Daarnaast hebben ook pijneducatie (pijn beter begrijpen), optimisme, gedachten en (onverwerkte) emoties, passend binnen Positieve Gezondheid, invloed op pijn.

Onderzoeken en artikelen van Paul van Wilgen, Jo Nijs, Madelon Peters en Kaya Peerdeman zouden je hierbij kunnen helpen.

Interessante literatuur: De Pijn de Baas, Geluk en Optimisme, Pijn & het brein, Chronische pijn verklaard.

Veel succes en vraag gerust als je meer wilt weten! Groeten, Karlien Luten

Profielfoto van Hans Arentsen
Huisarts, huisartsopleider, NHG-docent

Beste Tirza,

Wat ik in de praktijk doe is dat ik patienten eerst een filmpje toestuur over wat chronische pijn is en waardoor het wordt beinvloed, (https://www.youtube.com/watch?v=w_QMovjlzmk#action=share). Dat doe ik omdat ik het zelf erg moeilijk vind om uit te leggen en omdat visuele ondersteuning mensen kan helpen om het beter te begrijpen.

Vervolgens ga ik aan de hand van dit filmpje met ze in gesprek over wat ze van het filmpje vonden en wat ze zelf herkenden. Meestal is dit al helpend. Als mensen vervolgens niet weten hoe ze verder moeten dan bied ik ze de mogelijkheid van het spinnenwebgesprek aan om bij zichzelf te gaan ontdekken welke factoren voor hen van belang zijn. Etcetera.

Kun je hier wat mee?

Groet, Hans Arentsen, Lemmer

Profielfoto van Piet van Loon
Orthopeed/ houdingsdeskundige

Het overgrote deel van mensen die pijn hebben, hebben dat in het steun- en bewegingsapparaat (botten, spieren, pezen, gewrichten en natuurlijk de rug).
Een heel belangrijke oorzaak ligt in de leefstijl. Vooral het vele zitten, wat we al als baby te veel doen en als kind meestal verkeerd ( onderuitgezakt, ingezakt), om dan ok als volwassen een zittend leven te gaan lijden, waar zelfs ons sporten geen compensatie meer voor geeft, als het niet juist voor extra pijn zorgt door de vele blessures, die we met een verkeerde houding snel oplopen. De wetenschap heeft dit vroeger al goed onderzocht, dat de directe en indirecte gevolgen van te vroeg, te veel en te veel verkeerd zitten al op kinderleeftijd leidt tot veel meer pijn dan hoort.
Er was vroeger ook Positieve Gezondheid: vanuit de Gezondheidsleer werden juist bij kinderen vele hygiënemaatregelen genomen( buikligging baby's, buikkruipen, spelletjes, weinig of alleen rechtop zitten) en werd het spelen en bewegen thuis en op school gestimuleerd of zelfs in gymnastiek geoptimaliseerd. Doel: een gezonde houding krijgen, een mooi bewegingspatroon en een soepele rug , waarmee je de garantie inbouwt om heel lang zonder pijn te kunnen functioneren. Bij het RIVM laat de Toekomstverachting tot 2040 nog exponentiële stijgingen van rugklachten en artrose zien, dus er zal meer pijn geleden worden dan ooit. Echte pijn, waar we met onwaarschijnlijke kosten farmacologische, psychologische of operatieve oplossingen voor gaan zoeken.
Dus nu met pijnklachten: Bedenk of onderzoek of je houding wel klopt, pas je zitpatroon aan, zit actief, doe rek- en strekoefeningen met gestrekte rug en oefeningen om je bewegingsstelsel soepel te houden of weer te krijgen en de houding weer gezonder ( yoga, Pilates, dansvormen etc.) . De pijn zal veel langer of zelfs geheel wegblijven, als de schade van de sedentaire leefstijl niet te groot is geworden.

Profielfoto van Els Kruidenier
Els Kruidenier
Werkzoekende

Hallo Tirza,
Je schrijft niet over welk soort pijn je vraag is
Je vraag is zo te algemeen
Op de site “bewegen zonder pijn “zijn goede tips en aanbevelingen over arthose pijn en rheuma pijn

Succes
Els

Profielfoto van Yolanda Buchel
Founder

https://decorrespondent.nl/12623/gezond-leven-deze-arts-zet-op-zn-kop-wat-dat-betekent/420585737-2910fa96?pk_campaign=daily

Hi Tirza,
Machteld Hubert gebruikt een voorbeeld van een patient met pijn in dit artikel.

Profielfoto van Lijsbeth Bruens
Communicatiecoach voor zorgverleners

Hoi Tirza,

Dit artikel kwam ik net tegen!

Groeten van Lijsbeth

Profielfoto van Anita Verstappen
Vitaliteitsmakelaar, Ondernemer

Hi Tirza,
Graag beveel ik het boek zelfherstel-van-binnenuit (Pascale Bruinen) aan. Dit staat vol met wetenschappelijke bewijsstukken hoe mensen hun eigen regie kunnen nemen en hun veerkracht kunnen ontwikkelen.
Verder ben ik als ambassadeur en trainer/coach graag bereid je te woord te staan.
Vitale groet,
Anita Verstappen
T 06 41 99 1678

Profielfoto van Chris Nijboer
Kernteamlid Indekerngezond en Ervaringsdeskundig adviseur/onderzoeker gezondheidsvraagstukken

Dag Tirza, ja! Positieve Gezondheid kan pijn verminderen. Ik denk hierbij er bv aan om hoe je pijn omschrijft. En hoe deze geleidelijk aan/ misschien “anders ervaren kan worden avg het toepassen van bv mindfullness.

Profielfoto van Etje Verhagen
Geestelijk verzorger/gz psycholoog
Profielfoto van Etje Verhagen
Geestelijk verzorger/gz psycholoog

Ken je het boek en de methode De Pijn de baas? van Frits Winter. Al wel wat ouder, maar haakt naadloos aan bij positieve gezondheid. Denk dat er op basis van zijn methode ook wel wetenschappelijk onderzoek is gedaan. Niet zo paraat helaas, maar de moeite van het nazoeken waard.

Profielfoto van Lijsbeth Bruens
Communicatiecoach voor zorgverleners

Beste Tirza,

Ik denk graag even met je mee maar ik begrijp je vraag niet helemaal. Artikelen waarover zoek je precies? Waarvoor zoek je bewijs?

Ik vind het onderwerp in ieder geval heel interessant en ik heb wel wat gedachten die ik met je wil delen.

Een eerste vereiste voor werken met Positieve Gezondheid is heel goed kunnen luisteren. De ander moet zich helemaal door jou begrepen voelen. Over het verband tussen luisteren en verminderde ervaring van pijn/ anders omgaan met pijn bestaat vast wel het een en ander. Je zou misschien eens bij het NIVEL kunnen aankloppen voor onderzoek daarnaar. https://www.nivel.nl/nl


Misschien kun je ook bij Positieve Psychologie verwijzingen vinden naar artikelen?

Ik vind in het boek: "Communication RX, Transforming Healthcare Through Relationship-Centered Communication" van Calvin Chou en Laura Cooley een verwijzing naar een artikel dat ik nog niet zelf heb gelezen ;-). Het geeft zo te zien een verband aan tussen luisteren (hier: Patient-centered Interviewing) en verminderde pijnervaring: "Patient-centered Interviewing is Associated with Decreased Responses to Painful Stimuli: An Initial fMRI Study," in: Patient Education and Counseling" 90(2) (2013): 220-225

Ik ben benieuwd naar andere antwoorden. Succes!

Groeten van Lijsbeth Bruens (ik geef zelf workshops communicatie arts-patiënt)

Profielfoto van Beatrijs Boersema
Huisarts, werkdagen maandag, woensdag en vrijdag

Beste Tirza,
bij psychologenpraktijk Lambertushof te Veghel behandelen de psychologen mensen met chronische pijn, ik weet niet of zij gebruik maken van positieve gezondheid maar je zou hun kunnen benaderen,
vriendelijke groet, Beatrijs Boersema