Channel Positieve Gezondheid

Landelijk channel

Vraag

1 maart 2021

“Hallo,
Voor ons onderzoek naar het gebruik van het concept positieve gezondheid in de palliatieve fase willen wij u vragen onze enquête in te vullen. https://erasmusmcsurvey.erasmusmc.nl/mgz/ls/index.php/391722?newtest=Y”

Toelichting

Wij zijn zes Erasmus MC geneeskunde studenten die in opdracht van Agora onderzoek doen naar het gebruik van het concept positieve gezondheid in de palliatieve fase. Hiervoor doen wij ook een literatuuronderzoek en hebben wij gesprekken gevoerd met the institute for positive health.

Het concept positieve gezondheid is een gesprekstool ontwikkeld door Machteld Huber. Het gaat uit van een spinnenweb, wat ontstaat door de patiënt een vragenlijst in te laten vullen. Het spinnenweb is verdeeld in 6 verschillende categorieën: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Uit onderzoek is gebleken dat deze 6 categorieën van belang zijn in hoe goed iemand zich voelt. Aan de hand van het spinnenweb kan een gesprek gevoerd worden, waarin kan worden besproken wat een patiënt belangrijk vindt, graag wil of misschien wil veranderen. Hierbij is het belangrijk dat de patiënt zelf de regie houdt. De patiënt bepaalt zelf wat hij/ zij belangrijk vindt in zijn/ haar leven. Machteld Huber ontwikkelde namelijk een “nieuw, dynamisch concept van gezondheid, gebaseerd op veerkracht, functioneren en eigen regie”.

Coach en docent

Hallo Babette
Zelf kan ik de enquête niet invullen maar als coach heb ik een team verpleegkundigen in de thuiszorg begeleidt in het werken met positieve gezondheid .Zij kunnen wellicht antwoord geven op je vraag. Kun je je email doorgeven zodat we even contact kunnen opnemen?

Bewegingsagoog

Dag,
Fijn dat jullie deze vragen stellen; ik ben altijd bereid om deze te beantwoorden.
Ik ben werkzaam als bewegingsagoog binnen een instelling en vrijwilliger bij M.A.P. Ben dus heel geïnteresseerd in het concept van Positieve Gezondheid.
Groetjes
Marga Steeghs - Verstappen

Fysiotherapeut

Dacht mee te doen maar ben in 2 vragen klaar
Gaat niet helemaal goed