Channel Positieve Gezondheid

Landelijk channel

Vraag

2 december 2020
Communicatieadviseur

“Heeft u mooie voorbeelden van de brede blik op gezondheid (in relatie tot de koplopertafel Verzekeraars: https://iph.nl/startdocument-koplopertafel-verzekeraars/), waarin één of meer van de geformuleerde onderdelen aan bod komen?”

Toelichting

Dit is een vraag in relatie tot de Koplopertafel Verzekeraars waar onlangs een startdocument van is gepubliceerd. Lees er meer over op de volgende webpagina: https://iph.nl/startdocument-koplopertafel-verzekeraars/

Eigenaar

Ik hoop dat mijn voorbeeld aansluit bij wat jullie bedoelen. Maar dat denk ik wel.

Ik ben lid van follow the money. Daar volg ik oa het dossier zorgcowboys, dat gaat over "zorgondernemers" die er een sport van maken zoveel mogelijk winst te laten vloeien richting de portemonnee van de ondernemer.

Ik ben ervaringsdeskundig begeleider voor thuis bij mensen met een, meestal, multidiagnostiek GGZ, vaak een verleden van zorgmijding en verslaving. Dit vak heb ik mezelf, met hulp van onder andere professor doctor Jim van Os, movisie, en mensen uit het sociaal domein en met eigen ervaring met de GGZ, aangeleerd. Ik heb dus geen HBO diploma.
Op basis van een PGB kan ik betaald zorg verlenen aan mijn doelgroep, mits ik de betreffende gemeente ervan overtuigd krijg dat ik met mijn zelfontwikkelde werkwijze de beste zorg aan de betreffende cliënt kan leveren.

De moeilijkheid van het niet hebben van het betreffende HBO diploma dwong en dwingt mij steeds maar weer te zoeken naar de best practices en methoden om telkens weer het beste uit mijn cliënten te halen.

Afgelopen jaar ben ik als allereerste thuisbegeleider in Nederland uitgeroepen tot leverancier van VBHC Value Based HealthCare. Ik werd namelijk runner up in de prestigieuze internationale VBHC Prize competition 2020. Een jury van de allerhoogst opgeleide deskundigen gaven mijn concept de kwalificatie patiëntgerichte zorgverlening.
Dat komt omdat ik werk met de EasyRom app om met de vragenlijsten uit de Promis bibliotheek, metingen te doen naar mijn cliënt's welzijn. Dit resulteert al heel snel in het kunnen leveren van de juiste zorg, op het meest optimale moment.

Maar ondanks dat er geen bedrijfsvorm voor bestaat, heb ik in de voorwaarden van mijn eenmanszaak opgenomen dat ik werk zonder winstoogmerk. Uiteraard moet ook mijn schoorsteen roken, maar geen meer als dat verdwijnt in mijn zakken. Ik stop alle opbrengsten terug in de zorgverlening, opleiding, heel veel voorlichting en een sociaal project empowering business. Kort gezegd: dan bied ik een psychisch kwetsbare webhostingcapaciteit een domeinnaam en de nodige ondersteuning om zo via het web eigen werk, hobby of andere uitting te realiseren. Het versterkt het zelfbeeld en eigenwaarde van de deelnemers. En er zijn er ook bij die zo aan het werk zijn gekomen.
Geen winstoogmerk dus. Wel meer waarde in de zorgverlening.
Dan werk ik daarnaast met Mextra voor de zorgplanning, rapportages e.d. Een cliënt volgsysteem waar cliënt middels een eigen app op tablet of telefoon kunnen deelnemen in hun eigen dossier.

De beste e-health toepassingen komen hier samen.

Dan stel ik mij als zorgverlener zo op dat ik cliënt altijd zelf de regie laat voeren. Maar stel we maken afspraken die cliënt toch niet gerealiseerd krijgt, dan ga ik na 2 pogingen zelf proberen over op het samen doen.

Consequent lever ik zorg wanneer cliënt het nodig heeft, in de vorm die voor cliënt het beste past en liefst op het meest ideale moment.

Dat betekent in het begin altijd heel veel extra uren investeren om het vertrouwen te winnen en in te regelen en op te ruimen wat aandacht behoeft.

Maar ben je dan 3 a 4 maanden verder, dan kun je echt zien dat cliënt baat heeft gehad bij intensieve eerste maanden samenwerking en dat werk door in de hele zorgrelatie, nu en in de toekomst.

Omdat mijn werk gefinancierd krijgen heel moeilijk is vanwege dat ontbrekende diploma, neig ik erna om mij met mijn samenwerkingspartner stichting KGVP te gaan richten op het verkopen van het concept aan coaches en begeleiders die net als ik vinden dat geld voor de zorg in de zorg moet blijven en er een basis kwalitatief zorgverlening hoort te bestaan waar minstens aan voldaan dient te worden.

En dat hebben wij nu meetbaar voor elkaar.

En ik denk dat ik de breedste kijk op de zorg voor mijn cliënten heb, als je ook bedenkt dat wij altijd openstaan voor samenwerking en bijleren.

Ik zou de wens uit willen spreken dat u als verzekeraars eens met mij in gesprek zou willen gaan over het verplichten van werken zonder winstoogmerk, en het meetbaar maken van geleverd werk. Ik voorspel u grote besparingen, wat niet hetzelfde is als tarieven kunnen verlagen.

Want dan pak je in de breedte een aantal grote problemen in de zorg aan.
En bespaard u tot wel 30% op extra zorgverlening omdat een cowboy schade heeft gemaakt in plaats van cliënt op de eerste plaats zetten.