Channel Positieve Gezondheid

Landelijk channel

Vraag

11 november 2020
Coordinator

“Wie heeft er een aanbevelingen om het spinnenweb van Positieve Gezondheid toegankelijker te maken in de wijkverpleging? Welke ervaringen hebben Thuiszorgorganisaties?”

Toelichting

Graag kom ik in contact met thuiszorgorganisaties/wijkverpleegkundigen die (wel eens) een gesprek voeren met een cliënt op basis van het spinnenweb.

Bij de wijkbewoner thuis is gebruik van het digitale spinnenweb niet altijd praktisch haalbaar. Het spinnenweb is wel een hulpmiddel om te werken vanuit de visie van Positieve Gezondheid. We overwegen of opname van het spinnenweb in het ECD bijdraagt. Is hier al ervaring mee en zijn er misschien nog andere ideeën? Dit gaan verpleegkunde studenten het komende half jaar onderzoeken. Graag komen zij in contact met professionals die hier ervaring mee of ideeen over hebben. Deel in een reactie hieronder jouw ervaring.

Beleidsondersteuner Sociaal Domein

Prima hoor!

Wijkverpleegkundige

Zelf heb ik hier ook onderzoek naar gedaan en de afgelopen 2,5 jaar bij cliënten in de wijkverpleging met 'positieve gezondheid' aan de slag gegaan. Mijn ervaring is dat het spinnenweb echt alleen een 'hulpmiddel' kan zijn voor een cliënt om zichzelf bewust te worden van zijn 'eigen' situatie. Vanuit hier kan de cliënt onderwerpen bespreekbaar maken. Dit spinnenweb (op dit moment mijn ervaring) gebruik ik maar bij een klein percentage van clienten tijdens indicatie of evaluatiegesprekken. Ik gebruik altijd als basis een vragenlijst die zelf ontwikkeld is a.d.v. de 6 dimensies positieve gezondheid en richtlijnen organisatie en indicatiestelling (om hieraan te voldoen).

Beleidsondersteuner Sociaal Domein

In de gemeente Gennep zit Pantein Norbertushof. Zij hebben het spinnenwiel geïmplementeerd in een het vraaggesprek. En dit gestandaardiseerd op papier. Ook zijn er kaartenspellen gemaakt waarmee je positieve gezondheid bespreekbaar kunt maken.

Verpleegkundige ouderenzorg en specialist Positieve Gezondheid

Hoi Merita,

Wij van zorginstelling Klein Geluk met wijkverpleging, hebben dit al een poging gegeven. Hier geloofden we stellig in en hebben na eerst de sessies aan collega's te hebben gegeven, dit spinnenweb geïmplementeerd in Nedap. Maar dit wordt dan als een vragenlijstje afgevinkt! Dit staat zo wars tegenover Positieve Gezondheid!

Het is een gesprekshandvat en zoeken nog naar het omdenken bij de collega, zodat ze weten hoe ze een gesprek kunnen voeren volgens het spinnenweb

Verpleegkundige ouderenzorg en specialist Positieve Gezondheid

Hoi Merita,

Na de sessies aan iedere collega, zijn zij het gesprek gaan voeren aan de hand van het spinnenweb. Deze hadden wij gedigitaliseerd, zodat het makkelijker in te vullen was.
Maar wij merkten na een tijd, dat dit formulier als afvinklijstje werd gebruikt...wat absoluut niet de bedoeling is!
Het is en moet een gesprekshandvat zijn! In gesprek gaan, verdieping zoeken en de resultaten in het zorgplan zetten naar domein.

Coördinator Adamas Inloophuis

Zeker, wij gebruiken de tool dagelijks bij gesprekken met onze gasten (mensen die geraakt zijn door kanker) Ipv de digitale tool met de vragenlijst gebruiken wij de papierentool (spinnenweb met alle pijlers en uitleg eromheen) Hierdoor heb je 1 "praatpapier" dat je (meer) richting geeft aan het gesprek en het bespaart de wijkverpleging tijd doordat er meer structuur in het gesprek is. Voor meer info mag je me altijd bellen.
Marcia de Groot
Adamas Inloophuis
0642021359

Succes ermee en blijf positief gezond.

Wijkverpleegkundige

Binnen Zuidzorg, een thuiszorg organisatie in Eindhoven en de Kempen, hebben we de anamnese/persoonsbeeld ondersteund met een vragenlijst op de de 6 domeinen van de positieve gezondheid en gekoppeld aan Gordon. Dit laatste om dat we ons vak als verpleegkundige en de visie op gezondheid toch ook moeten richten op gebieden, die onvoldoende in PG vraagstelling naar voren komt.

Directeur

Hoi Merita, Bert van Rixtel is verpleegkundig specialist in UMC Utrecht en legt in een podcast glashelder met concrete voorbeelden uit hoe hij Positieve Gezondheid gebruikt in zijn werk. Ik schat in dat daar goede aanknopingspunten voor de thuiszorg in zitten. Dit is de link: https://anchor.fm/over-kanker-gesproken/episodes/Bert-van-Rixtel-el2483
Succes, Michel