Channel Positieve Gezondheid

Landelijk channel

Vraag

29 september 2020
Coordinator

“Welke aanbevelingen zijn er om het spinnenweb van positieve gezondheid toegankelijker te maken in de wijkverpleging?
Wat is hierover in de literatuur beschreven en welke ervaringen hebben thuiszorgorganisaties?”

Toelichting

Bij de wijkbewoner thuis is gebruik van het digitale spinnenweb niet altijd praktisch haalbaar. Het spinnenweb is wel een hulpmiddel om te werken vanuit de visie van Positieve Gezondheid. We overwegen of opname van het spinnenweb in het ECD bijdraagt. Is hier al ervaring mee en zijn er misschien nog andere ideeën? Dit gaan verpleegkunde studenten het komende half jaar onderzoeken. Graag komen zij in contact met professionals die hier ervaring mee of ideeen over hebben. Deel in een reactie hieronder jouw ervaring.

Vitaliteitsmakelaar, Ondernemer

Hi Merita,
Hier in Zuid-Limburg zijn ze al een hele tijd PG aan het inzetten binnen de (thuis)zorg. Ik zou adviseren om met Mischa Deusings (Levanto) of Monique van Heesch - Webers (zp Wijkverpleegkundige plus ambassadeur PG). Zij hebben enorm veel ervaring met jullie doelgroep.
Meer info bel me gerust. T 0641991678
Vitale groet,
Anita Verstappen

Beleidsadviseur

Dag Merita,

Agora heeft 2 jaar geleden studenten verpleegkunde van Hogeschool VIAA gevraagd of het concept Positieve gezondheid behulpzaam zou kunnen zijn in de wijkverpleging van mensen in de palliatieve fase. Hun kwalitatieve onderzoeksrapport kan andere studenten misschien weer inspireren.
Ik deel het graag.

Met groet,
Sandrina Sangers

, sr. adviseur gezondheidsbevordering, programmaleider positieve gezondheid

Bij deze de praatplaat pos gezdhd die o.a. wjkverpleging gebruikt

, sr. adviseur gezondheidsbevordering, programmaleider positieve gezondheid

Hallo Merita,
wij hebben een aantal jaar terug met subsidie van ZONMW ism Hilverzorg en de gemeenten en de HKU en Andersgezond een eenvoudigere variant op het spinnenweb gemaakt.
De zgn praatplaat positieve gezondheid (www.ggdgv.<a target="_blank" href="nlhttps://www.ggdgv.nl/voor-professionals/samen-voor-gezond/positieve">nlhttps://www.ggdgv.nl/voor-professionals/samen-voor-gezond/positieve gezondheid ). Medewerkers van Hilverzorg gebruikten deze destijds tijdens gesprekken met clienten twee keer per jaar en bewaarden dit in het dossier. de contactpersoon van toen is echter vertrokken, daarom weet ik de stavaza op dit moment niet precies. grt irma lameris

Projectcoƶrdinator

Bij Hilverzorg in de regio Gooi en Vechtstreek hebben de wijkverpleegkundige met het spinnenweb gewerkt. Wat ik heb gehoord (al even geleden) gebruikte ze de papieren versie. En was het vooral een hulpmiddel om op een andere manier met mensen in gesprek te komen en daarbij hoorde ik dat medewerkers weer met een frisse / andere blik gingen kijken naar de cliënten. Dingen hoorden en bespraken wat ze voorheen niet deden. Een moment nemen om stil te staan Wie is de ander? Wat is zijn/haar behoefte nu? Waar wil iemand nog graag iets mee / stappen in maken? Niet zozeer om het 'vast te stellen' maar open en onderzoekend. http://www.invoorzorg.nl/deelnemer-hilverzorg-is-in-voor-zorg-eigen-regie-traject.html

En ik zie daarin wel een link met de leefplezier werkwijze in de intramurale setting https://www.wonenbijseptember.nl/leefplezier Zoals er bij September staat "Inspelen op de verlangens van bewoners begint met elkaar beter leren kennen."

Maar ik werk zelf niet als wijkverpleegkundige dus is natuurlijk wel een beetje de beste stuurlui ....
vooral op de werkvloer gaan onderzoeken en navragen!

De studenten verpleegkunde succes met deze mooie opdracht!