Channel Positieve Gezondheid

Landelijk channel

Vraag

1 september 2020
Verpleegkundig docent-onderzoeker

“Is het mogelijk om met gebruik van het spinnenweb valide verandering op te sporen, voor en na de interventie?”

Kunnen de individuele scores van het spinnenweb gebruikt worden als validatie voor Positieve gezondheid in een pre-post design?

Adviseur, eigenaar

Helaas nog niet. Daar wordt op het moment wel aan gewerkt, er is onderzoek gedaan samen met het iPH of een deel van de individuele scores gebruikt kunnen worden gezamenlijk als meetinstrument om positieve gezondheid te meten. De resultaten van dit onderzoek worden nu ter publicatie aangeboden. Houdt voor de stand van zaken de nieuwsbrieven van het iPH in de gaten. Het spinnenweb is nu geschikt om voor de persoon die het invult veranderingen te detecteren, dus een persoonlijk instrument.

Projectleider

Ha Julie, naar mijn weten niet. Het spinnenweb (ofwel de dimensies van positieve gezondheid) is een gesprekstool en is geen gevalideerd meetinstrument. Maar het IPH is wel op zoek naar het valideren van het spinnenweb, maar het is er niet. Ik ben zelf een fan van de Sense of Coherence maar op de site van IPH vind je up to date informatie mbt evaluatie...https://iph.nl/hoe-meet-je-de-meerwaarde-van-positieve-gezondheid/
Succes!