Channel Positieve Gezondheid

Landelijk channel

Vraag

27 augustus 2020
Leefstijlcoach en docent Sport en Bewegen

“Wie heeft er ervaring met het toepassen van het spinnenweb/positieve gezondheid bij mensen met een slechte financiële situatie?”

Co├Ârdinator Adamas Inloophuis

Hallo Paul, zeker ervaring mee. Samen met de gast zijn wij toen op zoek gegaan naar steunpunten in de regio (gemeente/welzijnscommissie en een vrijwilliger die meedacht over de admini) Bel gerust voor meer info. Marcia de Groot (Adamas Inloophuis) 0642021359

Functionaris gezondheidsbevordering & onderzoeker

Beste Paul,

Vanuit de GGD Hollands Midden werken we samen met gemeenten en zorgverzekeraar aan de pilot ‘Positieve gezondheid voor minima’. In deze pilot kijken we of het aanbieden van gesprekken m.b.v. het gespreksinstrument Positieve Gezondheid aan mensen met een gemeentepolis, kan helpen bij het bevorderen van hun gezondheid. We richten ons dus specifiek op mensen met een laag inkomen of uitkering.

De gesprekken worden gevoerd door huisartsen, POH’s, wijkverpleegkundigen en thuisbegeleiders. Naast een training Positieve Gezondheid, hebben zij ook een workshop gevolgd van Nadja Jungmann (lector Schulden en Incasso, HU) over onder andere de invloed van (financiële) stress op het gedrag, het signaleren en toeleiden bij financiële problemen en welke gesprekstechnieken je hierbij kunt toepassen. Naast toepassing van het spinnenweb, worden bijvoorbeeld ook doel-actieplannen gebruikt om haalbare, korte termijn doelen en acties te concretiseren.

Voor meer informatie mag je me altijd mailen (LReijnen@ggdhm.nl) of bellen (06-12115147).

Met vriendelijke groet,

Leanne Reijnen

Coach duurzameinzetbaarheid / register bedrijfsfysiotherapeut

Hallo Paul,
Wat is het precies wat je er dan over wil weten? Want elke casus is anders.
Ik heb wel een casus waarbij de financiele situatie eruit kwam als onderliggende medeoorzaak voor de fysieke klachten. Deze persoon ging extra werken en veel uren draaien (waarbij dezelfde lichaamsdelen belast werden) wat een overbelasting gaf. Toen dat op tafel lag konden we gericht kijken naar welke elementen konden ondersteunen. (Vanuit oplossingsgericht werken) Dus de financiele situatie bleef in eerste instantie gelijk. Het vele werken ook. Alleen de manier waarmee de client ermee omging veranderde. Dit creerde meer rust minder spanning. (Ik heb ook met hem naar zijn werkhouding en ergonomie gekeken) Uiteindelijk is de financiele situatie ook veranderd. (Daar heb ik hem niet op gecoachd en hij heeft geen prof. hulp bij gehad).

Daarnaast gebruik ik het spinnenwiel vaker bij mensen met een slechtere financiele situatie, maar dat is bij mij nooit de primaire hulpvraag.

Wanneer je wil sparren mail of bel mij gerust. Twee weten er meer dan één :-)

Met vriendelijke groet,
Miloushka

Implementatie coach, zorg vernieuwer.

Hoi Paul, het spinnenweb geeft een brede kijk op de gezondheid. Je kunt het bij alle mensen inzetten. Dus ook mensen met een slechte financiële situatie, dat maakt niet uit. Het gaat er om op welke demensie de persoon een verander wens heeft. Dat kunnen wij niet invullen voor....indien de veranderwens op financien ligt kun je middels het actie wiel samen kijken naar de handelingsperspectieven die er zijn.
Succes!