Channel Positieve Gezondheid

Landelijk channel

Vraag

17 augustus 2020
Mantelzorgondersteuner en ouderenadviseur

“Hoe ga je er mee om als iemand de score eigenlijk zelf te hoog vindt?”

Hoe ga je om met het volgende: iemand heeft het spinnenweb ingevuld en scoort eigenlijk overal best hoog (overal ongeveer 8, laagste is 7). Ze geeft aan dat ze dit eigenlijk vreemd vindt omdat ze op dit moment een factor in haar leven heeft die, als dat opspeelt, een enorme trigger is voor haar welbevinden. Hier heeft ze momenteel erg veel last van.
Ze geeft aan dat als die factor er niet zou zijn, wat momenteel een grote invloed is, de spinnenweb inderdaad heel goed zou kloppen.
Heeft ze de score dan te algemeen ingevuld? Of is het echt letterlijk een momentopname? Ze geeft zelf aan dat het net lijkt alsof er niks aan de hand is en ergens voelt het voor haar alsof haar probleem er dus niet "mag" zijn. (als in; zie je, je scoort toch hoog, wat is dan het probleem).
ik hoop dat mijn vraag een beetje duidelijk is, ze kon het zelf ook niet goed uitleggen.

Netwerkadviseur

dag Saar, al veel helpende antwoorden gehad misschien helpt mijn suggestie ook nog. Uiteraard gaat het om een momentopname maar eerlijk gezegd denk ik dat dat niet zo belangrijk is. De scores zijn een hulpmiddel voor gesprek en nooit dé waarheid. bij mindere scores is de vraag: wat kan jij er aan doen en hoe kan ik je helpen, bij positieve scores is de vraag: wat ga je er aan doen dat het zo blijft en hoe kan ik je daarbij helpen dan wel de trigger proberen te beinvloeden.

Coach duurzameinzetbaarheid / register bedrijfsfysiotherapeut

Hallo Saar,

Interessante vraag. Ik weet niet zo goed met welk doel je het instrument hebt ingezet.

Ik zie het als een gespreksinstument. Om breder te kijken, welke faccetten er meespelen. Om vanuit de client te orrienteren waar het accent komt te liggen in de aanpak.
Dat hoeft niet eens de laagste score te zijn.

Dat krijg ik boven tafel door de vraag te stellen: 'wat er in het cijfer zit?.' Gevolgd door: 'Kijk naar de 42 aspecten welke zou dat aangaan?'

Het kan zijn dat er ondanks de 8 één onderdeel gevoelsmatig zwaar weegt.
Vervolgens gaat het om wat ze zelf graag zouden willen aanpakken. En welke eerste stap daarbij past?

En even een zijstap vanuit het oplossingsgericht werken
Daarbij is het fijn dat mensen weten dat 'de bepalende factor' er niet altijd is. Daaruit destileer je elementen die de juiste kant op werken.

Ik hoop dat ik het duidelijk omschreven heb.
Voor vragen mag je mij altijd mailen of bellen Miloushka@werkendbeter.nl https://www.linkedin.com/in/miloushkakronstadt/

GRoetjes Miloushka

Secretarieel medewerker 2

Begrijp het niet echt goed. Het spinnenweb waarbij ze hoog scoort heeft ze eerder een keer ingevuld toen ze zich goed voelde. Nu die factor er is moet je het spinnenweb eigenlijk opnieuw invullen, want de 'oude' klopt dan niet meer. Het probleem mag er zeker zijn. En het gaat niet echt om hoe je scoort. Het is niet de bedoeling van het spinnenweb dat je hoog scoort, het geeft je alleen inzicht in je welbevinden.

Trainer Positieve Gezondheid

Hallo Saar,
Dank je voor het delen van dit bijzondere en herkenbare verhaal...ik kan me in het antwoord van Kees vinden; het lijkt erop dat mw zich er van bewust is dat haar gezondheidbeleving op dat moment, eigenlijk overschaduwd zou moeten worden door het te verwachten 'zwaard van Damocles'...maar dat is niet zo.
Deze bewustwording zal haar mogelijk tot verder nadenken aanzetten of ook niet...alles wat zij wel/ niet doet is in principe goed!
Het is tenslotte het proces van mw zelf, waarin zij bepaalt óf en wat zij hier verder mee wil.

( Uitzondering; wanneer er sprake is voor gevaar voor zichzelf of voor anderen, dan kan het zijn, dat jij als hulpverlener moet handelen om de veiligheid te waarborgen)

Heel veel succes!
Groetjes,
Cisca

Coach/trainer

Dag Saar,
In ieder geval helpt deze constatering bij de bewustwording. In het aansluitende gesprek kan je doorvragen: of zij herkent dat ze erg optimistisch is en/of liever de zonnige zijde van het leven belicht. Is er zorg om hoe de zaken aan te pakken? Wellicht ligt er een fundamenteel item onder: je mag er zijn ook al heb je problemen en is aandacht voor jezelf nodig. Je hoeft niets te bewijzen ; het probleem is er hoe dan ook..
Alleen al de bespreking van de "discrepantie" kan waardevolle inzichten opleveren.
vriendelijke groet,
Kees Lanser

Coördinator Adamas Inloophuis

Het is zeker een moment opname. Ik zou in ieder geval goed doorvragen.... Is ze helemaal eerlijk geweest met het invullen? Voor mij is het gesprek erna juist belangrijk. Dit geeft vaak veel inzicht. Door dit gesprek worden mensen bewust waar ze staan en wat of wie ze nodig hebben om een stap te maken (hun verlangen) Het inzicht is vaak al een mooie bewustwording... dit geeft vaak weer stof tot nadenken en een goed gesprek. Groetjes Marcia
Een aantal keer heb ik dit ook gehad bij een van onze gasten (mensen die geraakt zijn door kanker) Mocht je er meer over willen weten... bel me gerust
Marcia de Groot, www.adamas-inloophuis.nl

0642021359