Vraag

7 augustus 2020
Profielfoto van Nanette Egberts
Beleidsmedewerker Leefstijl-Positieve Gezondheid

“Wie kan mij helpen met het vinden van wetenschappelijke artikelen over Positieve Gezondheid?”

Toelichting

Ik kan op de site geen artikelen vinden. Daarnaast zoek ik vragenlijsten die je kan koppelen aan de items binnen het spinnenweb. Kan iemand mij helpen? Dank alvast!

Profielfoto van Tirza van Hengstum
Communicatieadviseur

Beste Nanette,

Op de nieuwe website van iPH die later dit jaar online gaat, kun je eveneens een database van onderzoeken terugvinden.

Mvg,
Tirza van Hengstum - Communicatieadviseur iPH

Profielfoto van Bert Hesdahl
Strategisch beleidsadviseur

Dag Nanette,

Er is inmiddels behoorlijk wat wetenschappelijk materiaal gepubliceerd over PG. Machteld Huber zelf met/in haar proefschrift en een aantal anderen zijn ermee bezig of willen er iets mee. Ook krijg ik veel voorbeelden van studenten die ermee bezig zijn. Dus ik zou wat artikelen bij elkaar moeten zoeken, maar ik kan je wel aan een aantal artikelen helpen. Stuur mij een mail aan mijn mailadres: mh.hesdahl@prvlimburg.nl

Groet, Bert.

Profielfoto van Bianca Timmers
Maatschappelijk werker

Hoi,

wellicht heb je hier iets aan. Gaat over: Positieve Gezondheid en gezondheidspercepties van mensen met een lage SES (sociaal economische status).

Profielfoto van Marian Schoone
Senior adviseur en projectmanager

Hoi Nanette,
Ik zie dat je al flink wat suggesties hebt gekregen.
Misschien kan Hanneke Molema van TNO je nog verder helpen.
hanneke.molema@tno.nl

Groet, Marian Schoone

Profielfoto van Tirza van Hengstum
Communicatieadviseur

Beste Nanette,

Hartelijk dank voor je vraag. Ik begreep dat Barbara je al over eea te woord heeft gestaan. Biedt dat voldoende antwoord op jouw vraag of heb je meer info nodig? Dan help ik je daar graag bij!

Mvg,
Tirza van Hengstum

Profielfoto van Rolinde Alingh
Onderzoeker | Projectleider | Coördinator Drents Netwerk Positieve Gezondheid

Hallo Nanette,

Je zou kunnen kijken of er interessante artikelen zijn die het artikel van Machteld Huber hebben geciteerd. Wellicht geeft dat aanknopingspunten. Zie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4716212/citedby/

Zou je kunnen toelichten waarvoor je de vragenlijsten wilt gebruiken die je wilt koppelen aan de items v/h spinnenweb? Bedoel je bijv. een vragenlijst voor elk van de 6 dimensies van positieve gezondheid om zo een effect/verandering in de tijd te kunnen meten? Ik weet wel dat ze vanuit het IPH op dit moment bezig zijn om een evaluatietool samen te stellen. Dit wordt een combinatie van bestaande meetinstrumenten om de verschillende dimensies van PG te evalueren. Zie ook: https://iph.nl/ontwikkeling-meetinstrument-voor-evalueren-van-projecten-met-brede-benadering-van-gezondheid/

Vriendelijke groet,
Rolinde Alingh

Profielfoto van Marlene Gigase
Adviseur co-creatie met Triple Aim als uitgangspunt

Dag Nanette, het enige artikel dat ik ken is uit BMJ van Machteld Huber, maar dat zal je niet bedoelen denk ik. Verder heb ik begrepen dat er wel verder onderzoek wordt gedaan. Misschien een idee om met iPH office contact op te nemen?

Profielfoto van Peter Scholten
Peter Scholten

Dag Nanette,
IK ben circa 10 jaar geleden via een EU project met een vergelijkbaar probleem geconfronteerd. Het betrof het definiëren wat een goede ondernemer is en hoe zijn/haar ondernemerscompetenties te verbeteren. Bij PG betreft het definiëren van gezondheid en welke kenmerken kan ik PG (Positieve Gezondheid) bevorderen. Een lastig probleem om dat via een spinnenweb te doen omdat de waarnemingen erg gevoelig zijn voor ruis en de onderlinge samenhang niet zichtbaar wordt gemaakt. Uit onderzoek bleek (hierover heb ik verschillende malen een lezing gegeven bij de EC in Brussel) dat door te kijken naar de samenhang van kenmerken een significant patroon ontstond. Dit kan bij PG ook door clustertechniek toe te passen. Hierbij worden de individuen Clustering betekent objecten met vergelijkbare kenmerken in dezelfde groep plaatsen. Door clustering wordt de spreiding van de objecten binnen een cluster kleiner bij toename van het aantal clusters. Door clustering kan men ook een groep trainen met overeenkomstige kenmerken en het effect van training op het cluster zichtbaar maken. Hierdoor wordt een significante verandering sneller zichtbaar dan zonder clustering. Door associaties zichtbaar te maken krijgt men inzicht welke kenmerken elkaar ondersteunen, dus welke kenmerken men moet bevorderen om betere PG te krijgen. Daarnaast bestaat de PCA techniek, waarmee men de associaties kan verklaren. Het geeft inzicht in welke kenmerken invloed hebben op PG.
Het leuke van deze techniek is dat na voldoende metingen en het grondig training van een model er voorspellingen mee gedaan kunnen worden. Wat wordt de waarde van PG na het trainen van een specifiek kenmerk. Op dit terrein komen uit India veel publicaties om het effect van leercompetenties inzichtelijk te maken.
Heb een verhaal met deze strekking eerder naar IPH gestuurd, maar is blijkbaar wat lastige materie. Ben altijd bereid om tekst en uitleg te geven.

Met groeten,
Peter Scholten

peterscholten@hetnet.nl

Profielfoto van Manon Geldof
Manon Geldof
Adviseur Zorg

Beste Nanette,
Ik zag dat ZonMw een programmalijn Positieve Gezondheid heeft. Dit betekent dat de komende jaren onderzoek omtrent Positieve gezondheid gefinancierd wordt. Het duurt altijd even voordat er wetenschappelijke publicaties uit voortvloeien, maar je zou vast op de site kunnen kijken:

https://www.zonmw.nl/nl/over-zonmw/positieve-gezondheid/
https://www.zonmw.nl/nl/over-zonmw/positieve-gezondheid/goed-op-weg-met-brede-integrale-kijk-op-gezondheid/

Groet, Manon Geldof