Mijn vraag is gericht op de ondersteuning van het individu. Welke (bewezen) psychologische technieken kun je bedenken en zou je aanraden aan collega's en cliënten, zodra men heeft besloten om te gaan werken aan een verbeterdoel in een PG-hoofddimensie (nadat ze op basis van het PG-Gespreksinstrument en empathie/MI zichzelf inzicht hebben gegeven). Ik hoor graag zowel zelfhulp-oefeningen als ook oefeningen ihkv een behandeling.
Stelling: een DBC leefstijl-zelfregie kan de huisarts ontlasten bij zwaardere chronische zorg, GGZ of problemen van zorgverleners zelf.
Huidige situatie :
Veel ouderen in onze samenleving
Veel mantelzorg nodig , overheid stuurt hierop aan.
Groeiend tekort aan mantelzorgers ( ze worden zelf ouder ) is al bekend bij overheid .
Te weinig zorgpersoneel.
Toenemende vraag naar zorg.
Vraag :
Hoe kunnen we (nog) meer 'senioren' en 'senioren die mantelzorger zijn ' mondiger maken en in beweging krijgen om bijvoorbeeld hulp te vragen bij hun issues.
Dit met als doel in contact te komen met hen en om een mogelijk netwerk te bouwen als oplossing voor toekomstige meer ernstige gezondheidsvragen.
Door eerder met hen in gesprek te komen en hen te leren kennen kunnen dingen beter boven water komen en kunnen issues sneller ontdekt en opgepakt worden. (preventief) Zowel door de senior zelf als mogelijke ondersteunende diensten. Natuurlijk zijn er al veel geweldige dingen geregeld. Toch heb ik het gevoeld dat een meer diepgaand contact over oa zingeving nog niet echt in de praktijk gebeurd. Mijn idee is dat er veel senioren maar door blijven lopen en geen hulp inschakelen , want dat is misschien' lastig voor een ander'.Of men heeft niet bewust door dat er gepieker is over dingen die wellicht al snel kunnen worden verholpen. Het moet niet zo worden dat we gaan denken dat er geen nood is bij senioren omdat ze er niet open over zijn ! Dan missen we wat hen beweegt ! Groet Lilian Vreeken
Door cliënt/ senior te betrekken in het gesprek en vertrouwensband op te bouwen, voelt men zich gezien. Doordat men gezien wordt, zal er meer verteld worden. En aan de professional de taak om verbindingen te leggen en hier door te pakken.
Hallo Vera,
Helemaal mee eens hoor , dank voor jouw reactie. Ik heb het over de vele senioren die nog niet in een 'circuit van zorg' zitten . Dat zijn ook vele mensen....
Hoe is het mogelijk , dat we juist "corona"nodig hadden voor bewustwording en snelheid vermindering ? Hoe houden we de rust en bewustwording zo goed mogelijk vast, ondanks versoepelingen?
Ik ben doktersassistente in een huisartsenpraktijk in Hengelo en ben bezig het boek Handboek Leefstijlgeneeskunde door te nemen. Zo kwam ik informatie tegen over MijnPositieveGezondheid. En zo ben ik beland bij Channel Positieve Gezondheid. Mijn vraag is: Hoe kan ik op een geleidelijke manier e.e.a. in onze praktijk gaan invoeren? Wie heb ik daar voor nodig? Wat is hiervoor nodig? Hoe pak ik dit aan?( Morgenochtend begin ik overigens om een paar tussentijdse diabetescontroles wandelend met de betreffende patiënt te doen i.p.v. aan een bureau (wat nu sowieso niet kan in coronatijd)).
Hoi Inge, wat een mooie stap om meteen te gaan wandelen. Ik kwam je reactie tegen en vroeg me af of je al gericht antwoord hebt gekregen op je vraag hoe je Positieve Gezondheid bij jullie in de praktijk stap voor stap een plek kunt geven. Neem anders even contact met me op? Wij zijn trainingspartner van het iPH en kunnen met je meedenken hoe je steeds meer mensen aangehaakt kunt krijgen. Je kunt ook voor jezelf en/of een collega kijken of het een idee is om de basismodule 'Werken met Positieve Gezondheid' te volgen als je dat nog niet hebt gedaan. Meer informatie vind je hier: https://www.visiom.nl/opleiding-leefstijl-coaching-en-positieve-gezondheid/trainingen-positieve-gezondheid/
Hartelijke groet,
Meijke van Herwijnen
Visiom
Eind vorig jaar een prachtige lezing gehad over Positieve Gezondheidszorg. Tips om in te voeren in onze organisatie>
Heel mooi instrument wat een duidelijke groei of krimp laat zien van deze positieve gezondheid echter ik ben benieuwd of er voor alle takken van het web al meetinstrumenten zijn waardoor het wetenschappelijk kan onderbouwen dat wat wij doen werkt ?.