Vraag

4 maart 2020
Profielfoto van Julia Hulshof
Julia Hulshof
Beleidsadviseur

“Hoe werken jullie op lokaal niveau samen rondom zingeving? En hoe benutten jullie elkaars aanbod daarbij?”

Toelichting

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en ideeën. Je kan deze hier inbrengen, én op de werkconferentie ‘Zingeving in de buurt: wat kan ik doen?’ op 27 oktober. Je krijgt inzicht in de laatste onderzoeken voor vraagstukken en behoeften rondom zingeving en de mogelijke inzet van vrijwilligers. Ook hoor je hoe anderen dit in de praktijk doen. Tussen de verschillende sprekers gaan we mét elkaar aan de slag. Zie ook het programma in de bijlage (door corona is de conferentie verplaatst van 21 april naar 27 oktober, het programma blijft gelijk).

Profielfoto van Marielle Schipperen
Projectcoördinator

Mooie vraagstuk rondom Zingeving. Interessante conferentie. Bedankt voor het delen.
Ik stuur hem door naar welzijnswerkers. Helaas kan ik zelf niet komen.
De vraag houd me al wel een tijdje bezig: Hoe gaan we na het verdwijnen van de kerkelijke invulling van zingeving als samenleving om met zingevingsvraagstukken?

Ik las in het boek over oplossingsgericht werken in de zorg de drie C's van spiritualiteit als bronnen van veerkracht van O'Hanlon. Vond ik wel een link hebben met zingeving. Maar misschien is dit onterecht?

1. Connectie maken (verbinding maken) Wat betekent dat je je verbindt met iets wat groter is dan hem of haar binnen of buiten jezelf
2. Compassie (mededogen hebben) wat betekent je houden tav jezelf en anderen verzachten.
3. En Contribution (iets bijdragen) iets onbaatzuchtigs doen voor de ander of de wereld.

Het eerste wat ik zie dat er in Nijkerk gebeurt is dat professionals binnen de gezondheidscentra + de welzijnscoach vanuit het welzijnswerk getraind worden vanuit oplossingsgericht werken. Hiermee kan de professional inwoners op weg helpen om voor zichzelf antwoorden te vinden op weg naar meer zingeving ervaren. Deze drie c's komen dan vaak ter spraken (niet letterlijk maar daar gaat het vaak over).

In Nijkerk zie ik dat Welzijn op Recept mensen ook helpt rondom zingevingsvraagstukken.

Rondom rouw en verlies hebben we als bibliotheek, welzijnswerk en gezondheidscentra aandacht aan gegeven in 2019 dmv lezingen en bijeenkomsten. Dan maken we dankbaar gebruik van de lokale connecties met zelfstandige rouw en verlies begeleiders, creatief therapeuten, humanitas en centrum voor levensvragen Eemland. Helaas is voorzetten hiervan niet levensvatbaar zonder steun vanuit de gemeente.

Welzijns activiteiten en geloofsgemeenschappen dragen denk ik überhaupt vaak bij aan zingeving bijvoorbeeld rondom iets bijdragen of verbinding maken.

En compassie is iets wat we misschien vaker overslaan? Daar zou ik wel benieuwd naar zijn wat daar al op wordt gedaan in collectief / wijk / gemeenschapsvorm.
Daar zie ik nog niet zo veel op in de wijk behalve meer individueel gerichte zaken zoals mindfulness trainingen (VGZ mindfulness app), boeken.

Meer verzachting ipv polarisatie. Zou toch mooi zijn denk ik dan.

Profielfoto van Marieke Kerstens
Specialist Sociaal Beleid

Hallo Julia,
In onze gemeenten in het Land van Cuijk heeft in eerste instantie een opzichzelf staand initiatief dit op zich genomen. Sinds twee jaar is ZINgeving ondergebracht bij onze welzijnsorganisatie Sociom. Voor meer informatie kijk op:
https://www.sociom.nl/sociomzin.
Succes!

Met vriendelijke groeten,
Marieke Kerstens

Werkorganisatie CGM
Werkzaam voor de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert

Profielfoto van Jacqueline Dijkslag
Sociaal werker, ouderenwerk

Hallo Julia,
Ben zeker geïnteresseerd. Helaas kan ik je niet verder helpen omdat we er weinig tot geen ervaring mee hebben. Dus praktische tips zijn welkom. Ik blijf het volgen.

Groeten,
Jacqueline

Profielfoto van Mark Vervuurt
GZ-psycholoog/projectleider eHealth

Dag Julia.

ik hoor graag je bevindingen vanuit de werkconferentie. Dit omdat we met de ontwikkeling van een gezondheids-app bezig zijn in samenwerking met het Institute of Postive Health (IPH). Daarbij gaan we ook het domein Zingeving vullen t.b.v. aanpak.