Tijdlijn

Profielfoto van Tirza van Hengstum

VIDEOSESSIE 'WIJZER EVALUEREN' 15 JULI: POWERPOINT, VIDEO EN KORT VERSLAG

>> Kijk de videosessie hier terug: https://youtu.be/85w4-t2ABo0
>> Download de presentatie onderaan dit bericht.

Op 15 juli vond de eerste video-sessie ‘Wijzer Evalueren’ plaats. In deze sessie zijn we in gesprek gegaan met de 54 deelnemers over hoe je zichtbaar zou kunnen maken wat de impact is van het werken met positieve gezondheid. De ‘Evaluatie-wijzer’ is een hulpmiddel dat het iPH ontwikkelt om als gids te kunnen gaan dienen bij het evalueren, meten en leren van het werken met positieve gezondheid. Deze wijzer gaat gevuld worden met voorbeelden uit de praktijk. Zoals de ‘impact-methode’ die Hanneke Beerens van Opera Consultancy toepast in Munster Geleen waarbij de impact gemeten wordt van het werken met positieve gezondheid in een huisartsenpraktijk en in de wijk. Vragen die hierover werden gesteld tijdens de videosessie, worden onderaan dit tijdlijnbericht door Hanneke beantwoord.

In de ‘Breakout Rooms’ zijn daarna voorbeelden en ervaringen uitgewisseld, zoals de mogelijkheid om op de website Waarstaatjegemeente.nl data over geluk te vinden, en de zoektocht van de GGD hoe je de gezondheidsmonitor kunt uitbreiden met vragen over zingeving.

De deelnemers waren enthousiast over deze video-sessie: ‘bemoedigend en leerzaam, verbindend, verhelderend en inspirerend’. Het iPH gaat aan de slag met de input die zij heeft gekregen en organiseert nog een sessie ‘Wijzer Evalueren’ op 27 augustus (voor aanmelden zie https://iph.1sociaaldomein.nl/videosessies).

VRAGEN AAN HANNEKE BERENS OVER DE 'IMPACT-METHODE'

1. Wilma van der Vaart: Is er ook onderzocht of 'de burger' hier behoefte aan heeft?

+

2. Rolinde (Zorgbelang Drenthe): Zijn het vooral de professionals die bepalen welke initiatieven er gestart worden? Of is er bijvoorbeeld een klankbordgroep van inwoners die dit gezamenlijk bepalen?

Antwoord Hanneke Beerens: Het project Positief Gezond Munstergeleen kent twee doelstellingen. Bij beide doelstellingen proberen we het perspectief van de burger zo goed mogelijk te incorporeren:

1) Het verbeteren van de Positieve Gezondheid (en daarmee de Quadruple Aim) van de patiënten van huisartsen Hartje Dorp. In de projectgroep van de huisartsenpraktijk is (professionele en niet-professionele) burgervertegenwoordiging aanwezig. Verder worden nieuwe initiatieven (bv. informatieavonden over leefstijl) georganiseerd o.b.v. behoeften, en wordt op basis van het enthousiasme en de hoeveelheid aanmeldingen bepaald of de activiteit wordt gecontinueerd / uitgebreid.

2) Het verbeteren van de Positieve Gezondheid van de inwoners van de wijk Munstergeleen. In het eerste jaar van de pilot is er een avond georganiseerd voor bewoners (ca. 60 aanmeldingen) en de ideeën die daar zijn opgehaald en die het meeste gewaardeerd werden, zijn intussen met hulp van inwoners, vrijwilligers en professionals gerealiseerd. bijv. Repair Café, bankjes in het buitengebied, een beweegroute en een ‘huiskamer'. Verder zijn we in de wijk nu bezig met de opzet van een interventie. Vanwege tijdsgebrek hebben we het hier tijdens het seminar niet over gehad. Het idee is nu om met "gezondheidsambassadeurs Positieve Gezondheid (burgers)" in de wijk te gaan werken. We werken een plan op hoofdlijnen uit en dat gaan we op diverse plekken in de wijk bij burgers toetsen. We willen dit sámen met burgers verder brengen.

3. Margot Wentink (Beleidsmedewerker): Wordt Welzijn op Recept ook gebruikt hiervoor?

Antwoord Hanneke Beerens: Welzijn op Recept is een goed beschreven interventie die niet als zodanig wordt toegepast in Munstergeleen. Echter, de aanpak vertoont zeer veel overeenkomsten met Welzijn op Recept. Zo zijn er zeer nauwe connecties met het sociaal domein, wordt er een MDO-GGZ georganiseerd, en wordt er steeds gezocht naar manieren om een goede verbinding met andere professionals te krijgen/behouden.