Tijdlijn Positieve Gezondheid

Profielfoto van Cathy Hassels Monning

Arts & Health workshop van verpleegkundige en danser Tara Rynders

Een vitale medewerker is de bron van duurzame zorg

Tara Rynders, verpleegkundige én danser, komt voor de tweede keer naar Nederland (zie filmpje van bezoek vorig jaar). Op donderdag 22 juni 2023 zal ze, samen met Clare Hammoor, bij Leyden Academy een workshop geven dat in het teken van rouw(verwerking) zal staan. Tara ontwikkelde The Clinic: een dans- en kunstprogramma voor zorgmedewerkers en zorgorganisaties in Amerika. Het team van Leyden Academy is erg onder de indruk van deze innovatieve aanpak en wil dit graag met u delen.

Datum: donderdag 22 juni, 09.30-14.30 uur
Locatie: collegezaal van Leyden Academy, Rijnsburgerweg 10, Leiden

Voor meer info of inschrijven:
https://www.leydenacademy.nl/22-juni-speciale-clinic-van-verpleegkundige-en-danser-tara-rynders/

Voor diegenen die deze workshop in hun eigen organisatie willen organiseren: er is nog ruimte in Tara's programma voor 1 workshop (dagdeel) op 23 juni.
Mail cathy@truebluechc.com voor meer informatie

Dunya Vermaat heeft dit bericht geliked
Profielfoto van Hans ter Brake

Het digitale gezondheidsplatform Quli ondersteunt Positieve Gezondheid voor individuen en voor coaches en andere professionals.

Voor individuen in vijf stappen:

1. Invullen van een vragenlijst. Quli biedt er meerdere.
2. De uitkomsten worden inzichtelijk via een spindiagram.
3. Informatie over mogelijke vervolgstappen. Bijvoorbeeld: regionale (gezonde) activiteiten, coaching, ervaringsdeskundigen, GGz-appwijzer of regionaal community-platform.
4. Het opslaan van de uitkomsten in je eigen dossier. Bij vaker invullen van de vragenlijst, kun je zien wat je vorderingen zijn.
5. Je kunt de uitkomsten delen binnen het platform met coaches en anderen. Je kunt ze ook downloaden en per mail naar iemand sturen. En hetzelfde kan via MedMij.


Je kunt als professional of organisatie op twee manieren werken:

a. Op jouw initiatief met je cliënten waardoor je het vervolgtraject (stappen 3 en 5) kunt afstemmen op het individu, doelgroepen en (lokale) mogelijkheden. Denk daarbij ook aan koppelingen met mogelijkheden in het sociaal domein, zoals wijkportalen en community-platforms.

b.Cliënten van organisaties, doelgroepen of (inwoners) van regio-initiatieven nemen zelf initiatief (nadat ze op een of andere wijze geïnspireerd zijn voor Positieve Gezondheid en het invullen van een vragenlijst). Via stap 3 en 5 maak je lokale ondersteuningsmogelijkheden kenbaar en bereikbaar.

Ondersteuning en coaching kan natuurlijk geheel digitaal (GGz-appwijzer), blended via Quli (beeldbellen) en via koppelingen met systemen van derden (zoals Minddistrict).

Lees verder: https://www.quli.nl/positieve-gezondheid/

Profielfoto van Annemieke Wolff

Start campagne 'Wijzer met de meldcode'
Tips, ervaringen en aanbevelingen uit de praktijk voor professionals die werken met de meldcode

Leren van elkaar. Daar draait het om bij 'Wijzer met de meldcode'. Regelmatig ervaren professionals, aandachtsfunctionarissen of organisaties belemmeringen bij het werken met de meldcode. Hoe pakken anderen dat aan? Welke oplossingen zijn er? Wat werkt en hoe dan? De nieuwe campagne ‘Wijzer met de meldcode’ belicht 12 vraagstukken met veel handige tips en aanbevelingen die zijn gebaseerd op ervaringen van professionals uit diverse sectoren.

Hier kun je je aanmelden: https://www.augeo.nl/nl-nl/wijzer-met-de-meldcode/aanmelden/

Je ontvangt dan tot juni acht keer een mail met daarin steeds een belangrijk meldcode-vraagstuk. Je krijgt tips, ervaringen en aanbevelingen uit de praktijk. Deze (gratis) campagne richt zich op professionals en aandachtsfunctionarissen in alle sectoren.

Profielfoto van Jesse David Marinus

Hoe maak je gemeentelijke beleid om positieve gezondheid te bevorderen?

Om deze vraag te beantwoorden hebben mijn collega's en ik recente een onderzoek afgerond bij 2 gemeenten in Friesland. Hiervoor hebben we gebruik gemaakt van Brede Welvaart model, waarmee gemeenten hun inwoners de hulpbronnen kunnen bieden om haarzelf weerbaarder te maken bij tegenslagen.

Voor beleidsadviseurs/makers is er ook een praktische tool om hun beleid te vormen!

Het onderzoek is te lezen op onze website
https://www.fsp.nl/publicaties/handvatten-voor-breed-gezondheidsbeleid-noordwest-fryslan/

Profielfoto van Miriam de Kleijn

Tip voor het nieuwe jaar: het boekje 'klein geluk voor de mantelzorger'.

Het is een prachtig boekje waar je aan de hand van Positieve Gezondheid en je veranderwens heel veel ‘recepten’ krijgt aangereikt die kunnen bijdragen aan je positieve gezondheid, zoals het recept ‘liever langzaam’ (kwaliteit van leven/lichaamsfuncties) waarin je de tip krijgt om te vertragen (die auto die jou inhaalt staat uiteindelijk tegelijk met jou voor het stoplicht, wie van jullie heeft de minste stress), of ‘familie, in harmonie samenwerken (meedoen, kwaliteit van leven) over hoe je samen de mantelzorg kan vormgeven in harmonie. Heldere praktische tips, je kunt het boekje als mantelzorger op je nachtkastje leggen en op basis van je ingevulde spinnenweb en je veranderwens elke avond 1 tip erbij pakken. Een hele mooie aanvulling op werken met het spinnenweb, voor alle professionals die mantelzorgers treffen in hun werk onmisbaar, om uit te lenen of uit te delen. Draagt zeker bij aan het vermogen van mantelzorgers om zich aan te passen en de eigen regie te voeren in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van hun bestaan. In dezelfde reeks ook de boekjes 'klein geluk als je ziek bent' en 'klein geluk voor de zorg' . Voor meer info: https://www.kleingeluk.nu/.